Hlavní obsah

Za ušlapání přítelkyně dostal muž 23 let vězení

Právo, ČTK, rup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za brutální vraždu přítelkyně, kterou ušlapal, poslal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem na 23 let do vězení Víta Grúze. Neuvěřil jeho tvrzení, že ženu v jeho bytě zabil někdo jiný.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Vít Grúz se před soudem choval suverénně a svou vinu jednoznačně odmítl.

Článek

Ženu podle obžaloby sedmačtyřicetiletý Grúz zabil loni 17. ledna v ústecké čtvrti Krásné Březno. Podle svědků ji napadal již cestou domů a uvnitř domu. Státní zástupce v úterý v závěrečné řeči uvedl, že žena velmi dlouho trpěla.

Vrah po ní totiž skákal a kopal ji do hlavy, zad a břicha. Podle zprávy patologů měla mimo jiné roztržené srdce a plíce, rozdrcená játra a roztrženou slezinu. Žena na místě zemřela, podle znaleckého posudku ve velkých bolestech. „Šlo o ubíjení oběti, které bylo obvzlášť brutální a trýznivé,“ uvedl předseda senátu Ivan Elischer.

Podle psychiatra si uvědomoval, co dělá

Invalidní důchodce Grúz byl v minulosti několikrát soudně trestán, opakovaně se léčil i na psychiatrii. Soudní znalec u soudu uvedl, že netrpí paranoidní schizofrenií, kterou u něho v minulosti někteří lékaři diagnostikovali. Vše si podle něho musí pamatovat a uvědomoval si, co dělá.

Obžalovaný se proti verdiktu soudu odvolal a podal stížnost proti setrvání ve vazbě, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Muž před soudem tvrdil, že jeho přítelkyně měla problémy s alkoholem, často padala a sama se přitom zraňovala. Ve výpovědi uvedl, že v osudný večer byl opilý, vzal si léky a šel si lehnout.

Podle Grúze je soud zmanipulovaný

V noci v polospánku prý slyšel nějaké duté rány, ale vstal až ráno kolem deváté a svou družku našel ležet čelem k zemi. Podle svých slov byl v šoku a snažil se jí křísit. Poté do bytu vnikla policie.

Grúz obvinil svědky, že ve svých výpovědích lžou, všechny posudky znalců pak označil za nesmyslné. Uvedl, že policie s tělem manipulovala, na snímcích prý leží jinak než ji nalezl, stopu od boty v obličeji zavražděné podle něj také udělali policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám