Hlavní obsah

Za uškrcení milenky během sexu dostal muž 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Šestnáct let musí podle úterního rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě strávit ve věznici se zvýšenou ostrahou Lubomír Gavenda, který loni v červenci uškrtil svou milenku a poté ji pod rouškou noci pohřbil v lese nedaleko Karviné. Motivem byla snaha zbavit se věřitelky, které dlužil několik desítek tisíc korun. Soud vynesl rozsudek na základě dohody státního zástupce s obžalovaným, který se vzdal práva na odvolání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Lubomír Gavenda odchází po rozsudku z jednací síně.

Článek

Jak stojí v rozsudku, který Gavenda přijal v plném rozsahu, ženu uškrtil v autě nedaleko přehrady Žermanice během intimního styku. Při svém výslechu se u policie hájil, že k úmrtí došlo nedopatřením, protože žena po něm škrcení a další extrémní sexuální praktiky vyžadovala, podle závěru znalců byla ale taková obhajoba vyhodnocena jako nevěrohodná.

Muž uškrtil milenku během sexu, protože jí nechtěl vracet peníze. Je mi to líto, řekl soudu

Krimi

Všechny důkazy naopak svědčí o tom, že vražda byla plánovaná s cílem zbavit se věřitelky. Ženu totiž po zavraždění naložil do kufru auta a nejprve prohledal její byt, kde se snažil najít doklad o půjčce. Následně ji odvezl na okraj Karviné, kde ji uložil v lese a vše zamaskoval listím a vegetací. Poté odjel do hobbymarketu koupit krumpáč a rýč, na místo se v nočních hodinách vrátil, vykopal jámu hlubokou asi půl metru a oběť do ní pohřbil.

Obžaloba tak nepochybovala o tom, že jde o úkladnou vraždu. „Počínal si tak, aby nebyl odhalen, ať už jde o umístění těla do zavazadlového prostoru, převoz a zakopání těla, vypnutí mobilního telefonu na dobu přesunu těla. To jsou všechno doklady, že k usmrcení nedošlo náhodou nebo v afektu, ale že toto jednání bylo plánované,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám