Hlavní obsah

Muž uškrtil milenku během sexu, protože jí nechtěl vracet peníze. Je mi to líto, řekl soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ uškrcené ženy, která byla loni nalezena zakopaná v lese nedaleko Karviné, projednává od pondělka Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl Lubomír Gavenda, který se k činu přiznal. Svou milenku podle svých slov uškrtil v autě během intimního styku, a to proto, aby jí nemusel vracet dluhy, do kterých se dostal kvůli své závislosti na sportovním sázení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obalovaný Lubomír Gavenda u ostravského krajského soudu.

Článek

Gavenda až do minulého roku pracoval v jedné firmě jako skladník a právě zde se seznámil se svou budoucí milenkou. Žena byla vdaná, ale podle Gavendy byla při sblížení aktivnější. Vzájemný vztah pak přerostl v takovou důvěru, že Gavendovi postupně zapůjčila žena celkem 100 tisíc korun, aby odvrátil exekuci hrozící mu kvůli dluhům, do kterých ho přivedla hráčská vášeň.

Policie obvinila mladíka, který v Těrlicku zastřelil kamaráda

Krimi

„To ale nebyl jediný jeho dluh, v té době celkově dlužil asi jeden milion korun,“ řekl státní zástupce Michal Król. Státní zástupce je přesvědčen, že motivem zločinu byl záměr zbavit se věřitelky, aby snížil své celkové dluhy. Obžalovaný k tomu u soudu v pondělí nevypovídal, pouze vyjádřil snahu o dohodu se státním zástupcem o výši trestu. „Je mi to líto,“ řekl. Státní zástupce navrhuje minimálně sedmnáct let vězení.

Během svého výslechu Gavenda kriminalistům řekl, že ženu nezabil záměrně. Údajně ho při milování nutila, aby se k ní choval násilně a aby ji škrtil. Právě během škrcení v autě v sedm hodin ráno na odlehlém místě nedaleko žermanické přehrady žena zemřela. Znalci ale takovou obhajobu odmítají a přiklánějí se spíše k úmyslnému zabití.

Hádka bratrů v Ostravě vyústila v tragédii

Krimi

Státní zástupce také příliš nevěří tvrzení obžalovaného, že ženu zakopal v šoku. Vše podle něj svědčí o chladnokrevnosti pachatele. Ženu totiž naložil do kufru auta a nejprve prohledal její byt. Následně ji odvezl na okraj Karviné, kde ji ponechal v lese a vše zamaskoval listím a vegetací. Poté odjel do hobbymarketu koupit krumpáč a rýč, na místo se v nočních hodinách vrátil, vykopal jámu hlubokou asi půl metru a oběť do ní pohřbil.

„Podle obžaloby je jeho počínání dokladem úkladnosti a snahy zamést stopy. Počínal si tak, aby nebyl odhalen, ať už jde o umístění těla do zavazadlového prostoru, převoz a zakopání těla, vypnutí mobilního telefonu na dobu přesunu těla. To jsou všechno doklady, že k usmrcení nedošlo náhodou nebo v afektu, ale že toto jednání bylo plánované,“ řekl státní zástupce.

Desítky ran nožem i sekerou. Ústavní soud potvrdil muži 30 let za dvojnásobnou vraždu

Krimi

S ohledem na souhlas obžalovaného s uzavřením dohody se státním zástupcem o výši trestu nebudou v kauze již vyslýchaní svědci a soudu bude předložena dohoda, o které pak rozhodne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám