Hlavní obsah

Za ubodání hosta dostal číšník 16 let vězení

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

K trestu odnětí svobody na šestnáct let odsoudil v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Karla Kašpara. Ten loni v srpnu ubodal k smrti v restauraci Na Lapači v Rudě nad Moravou na Šumpersku, kde pracoval jako číšník, hosta, a to kvůli sporu o vyplacení výhry.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Karel Kašpar u krajského soudu v Olomouci.

Článek

Kašpar podle obžaloby po hádce týkající se vyplacení výhry z výherního automatu poškozeného opakovaně fyzicky napadl. Nejprve jej nejméně čtyřikrát bodl kuchyňským nožem o délce čepele 15 centimetrů do oblasti lopatek, poté ho nechal ležet zraněného na místě, a když se vrátil a napadený si v mezidobí pokoušel mobilním telefonem přivolat pomoc, opětovně do něj bodal nožem. Poškozeného měl také rdousit.

Nešťastník si sice ještě stačil mobilem zavolat o pomoc, než ho však policisté našli, podlehl zraněním, které mu útočník způsobil. Kašpar se u soudu k činu doznal, litoval ho, odmítl však, že by chtěl hosta zabít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vím, že jsem toho hosta zabil, rozhodně ne úmyslně. Ani jsem ho neškrtil, jak říká obžaloba
odsouzený

„Vyhrál 1400 korun. Já však měl jen pětitisícovku, a tak jsem mu nebyl schopen výhru vyplatit. Domluvili jsme se, že přijde na druhý den a já mu peníze dám. Měl mi je přinést majitel lokálu. Jenže on mě překvapil v kuchyni, přišel zadním vchodem, a to zrovna když jsem nožem krájel tlačenku a cibuli. Zvýšil hlas, že chce ty peníze, a začal se mnou cloumat. Lekl jsem se, bodl jsem ho, a to vícekrát,“ vypověděl Kašpar s tím, že roky se v něm střádala frustrace z práce.

„V té hospodě jsem dělal přes devět let, mnohdy bez výplaty a majitel mě často ponižoval. Navíc jsem kvůli ní přišel o dceru i manželku,“ tvrdil obžalovaný. I soudce se pozastavil nad pracovními podmínkami v restauraci, když uvedl, že „práce v restauraci se pohybovala mimo rámec standardních podmínek“.

Chtěl dostat 20 let

Druhý útok zahájil Kašpar poté, co se vrátil do kuchyně. Ještě předtím se šel převléct, neboť ho prý „štamgasti“ upozornili, že má špinavé triko.

„Ten host tam seděl, cosi mi říkal, a protože jsem mu nerozuměl, naklonil jsem se k němu. Držel však můj nůž a chtěl mě bodnout. Přetahovali jsme se o něj a já na něj spadl a znovu ho bodal. Pak jsem se vrátil do hospody opět obsluhovat. Vůbec jsem si neuvědomoval, co se stalo. Jako bychom byli dva, jeden co přemýšlí a druhý nikoliv. Až odpoledne mi došlo, co se vlastně stalo,“ uvedl Kašpar.

Už předtím napadeného hledali policisté. Stačil zavolat své přítelkyni, které řekl, že leží ve sklepě hospody. Kašpar však vše popřel a policisty zavedl do sklepa, kde na nic nepřišli. Znovu je zavolal až majitel restaurace. Číšníka tam poté zatkli.

„Vím, že jsem toho hosta zabil, rozhodně ne úmyslně. Ani jsem ho neškrtil, jak říká obžaloba,“ hájil se obžalovaný, přičemž na dotaz, jaký trest by si sám dal, uvedl, že by se za mříže poslal na 20 roků. K nejvyšší možné sazbě, jakou mohl dostat, se však senát krajského soudu nakonec nepřiklonil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám