Hlavní obsah

Číšník ubodal hosta kvůli výhře z automatu, byl prý frustrovaný

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu číšníka Karla Kašpara z Rudy nad Moravou na Šumpersku, který měl podle obžaloby loni v létě ubodat 11 ranami hosta restaurace, začal v pondělí rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Oběť si sice ještě stačila mobilem zavolat o pomoc, než ale policisté muže našli, zemřel.

Foto: Petr Marek, Právo

Karel Kašpar u olomouckého krajského soudu

Článek

Vše se podle obžaloby mělo odehrát loni 19. srpna kolem 12.40 hodin v objektu restaurace.

„Obžalovaný tam po předchozí slovní rozepři týkající se vyplacení výhry z výherního automatu poškozeného opakovaně fyzicky napadl tak, že jej nejprve nejméně čtyřikrát bodll kuchyňským nožem mezi lopatky, poté ho nechal ležet zraněného na místě. Napadený si v mezidobí pokoušel mobilním telefonem přivolat pomoc. Když se obžalovaný vrátil, opětovně ho napadl nožem pod levou lopatku a do beder. Poškozeného také rdousil,“ uvedla žalobkyně s tím, že muž v důsledku zmíněného útoku utrpěl zranění, kterým podlehl.

Držel nůž a chtěl mě bodnout. Přetahovali jsme se o něj a já na něj spadl a znovu ho bodal. Pak jsem se vrátil do hospody opět obsluhovat.
obžalovaný

Kašpar se u KS k činu doznal, litoval ho, odmítl však, že by chtěl hosta zabít.

„Vyhrál 1400 korun. Já však měl jen pětitisícovku, a tak jsem mu nebyl schopen výhru vyplatit. Domluvili jsme se, že přijde na druhý den a já mu peníze, měl mi je přinést majitel lokálu, pak dám. Jenže on mě překvapil v kuchyni, přišel zadním vchodem, a to zrovna, když jsem nožem krájel tlačenku a cibuli. Zvýšil hlas, že chce ty peníze, a začal se mnou cloumat. Lekl jsem se, vše mi projelo v hlavě, bodl jsem ho, a to vícekrát,“ vypověděl Kašpar s tím, že roky se v něm střádala frustrace z práce.

„V té hospodě jsem dělal přes devět let, mnohdy bez výplaty a majitel mě často ponižoval. Navíc jsem kvůli ní přišel o dceru i manželku,“ tvrdil obžalovaný.

Druhý útok zahájil poté, co se vrátil do kuchyně. Ještě předtím se šel převléct, protože ho prý štamgasti upozornili, že má špinavé triko.

Vím, že jsem toho hosta zabil, rozhodně však ne úmyslně. Ani jsem ho neškrtil, jak říká obžaloba.
obžalovaný

„Ten host tam seděl, cosi mi říkal, a protože jsem mu nerozuměl, naklonil jsem se k němu. Držel však můj nůž a chtěl mě bodnout. Přetahovali jsme se o něj a já na něj spadl a znovu ho bodal. Pak jsem se vrátil do hospody opět obsluhovat. Vůbec jsem si neuvědomoval, co se stalo. Jako bychom byli dva, jeden co přemýšlí a druhý nikoliv. Až odpoledne mi došlo, co se vlastně stalo,“ pokračoval Kašpar.

Už předtím ale napadeného hledali policisté. Stačil totiž zavolat své přítelkyni, které řekl, že leží ve sklepě hospody Na Lapači. Kašpar však vše popřel a policisty zavedl do sklepa, kde na nic nepřišli. Znovu je zavolal až majitel restaurace. Číšníka tam poté zatkli.

„Vím, že jsem toho hosta zabil, rozhodně však ne úmyslně. Ani jsem ho neškrtil, jak říká obžaloba. Uvědomuji si také, že jedenáct bodnutí nemohl přežít,“ řekl obžalovaný.

Na dotaz předsedy senátu prohlásil, že sám by se za mříže poslal na 20 roků (zákonná sazba v jeho případě činí 15 až 20 let, případně doživotí).

Reklama

Výběr článků

Načítám