Hlavní obsah

Za surová přepadení seniorů hrozí muži 12 let vězení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Z celkem devíti brutálních loupežných přepadení se u Krajského soudu v Ústí nad Labem zpovídá 30letý Slovák Juraj Zajac. Od obětí, které si vyhlédl v Ústí nad Labem, získal jen několik tisíc korun. Zajacovi, který byl z Česka v minulosti již vyhoštěn, hrozí až 12 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Juraj Zajac u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Osm z devíti přepadení se stalo v Ústí nad Labem mezi polovinou listopadu 2015 a 5. lednem letošního roku. Deváté přepadení měl muž spáchat v Úpici na Trutnovsku, tentokrát si ale vybral opilého mladíka, který se nemohl bránit.

Muž si v Ústí vybíral seniory ve věku od 66 do 90 let, velmi brutálně je napadal zezadu a útočil na hlavu. Nejstarší oběti bylo 90 let. „Útoky byly brutální a zranění závažná,“ řekl letos v lednu po jeho dopadení vedoucí 1. oddělení ústecké krajské kriminálky Martin Charvát.

Kriminalistům pomohl k dopadení kamerový záznam, na něm získali částečný popis pachatele.

Hlídky v civilu 

Postupně z vyšetřování vyplynulo, že muž si své oběti tipuje v centru města, na Mírovém náměstí či u hlavního nádraží, sleduje je v MHD a pak je ve tmě přepadne. Policisté proto udělali 6. ledna velký zátah, do kterého se zapojily desítky kriminalistů v civilu.

Podezřelého zadrželi nedaleko hlavního vlakového nádraží. Muž se jim okamžitě přiznal a chtěl s nimi i spolupracovat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Juraj Zajac u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Po obvinění však po poradě se svým obhájcem odmítl vypovídat. K některým činům se později prý přiznal při výslechu, na který nedorazil jeho advokát. Později ale přiznání popřel a soudu uvedl, že žádný čin nespáchal.

Vyhoštění z Česka 

Soud v úterý vyslýchal řadu svědků. Vypovídal například kriminalista František Galamba, který Zajace několikrát vyslýchal. Podle něj po jeho zadržení obdobné loupeže v Ústí policisté nezaznamenali.

„Po jeho zadržení došlo k loupežím ojediněle, většinou to byly vytržené kabelky a podobně. Že by ale došlo k těžké újmě na zdraví, to ne,“ řekl Galamba.

Podobných činů se v Ústí již Zajac dopustil, v roce 2011 byl za ně odsouzen na pět let a vyhoštěn z Česka. Z vězení se na svobodu dostal loni v srpnu, a protože se do Ústí vrátil, je obžalován i z maření úředního rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám