Hlavní obsah

Za stíhání kvůli Základům tavhídu arabista miliony nevysoudil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Arabista Vladimír Sáňka neuspěl ve středu u pražského městského soudu se svým odvoláním, kterým se snažil domoci se desetimilionového odškodného za své pětileté trestní stíhání kvůli vydání překladu knihy Základy tavhídu. Sáňka v minulosti dostal od ministerstva 380 tisíc, soudy mu přiznaly dalších 205 tisíc.

Foto: Právo

Vladimír Sáňka, bývalý předseda pražské muslimské obce u soudu

Článek

„Soud prvního stupně učinil podle našeho názoru správná skutková zjištění,“ konstatovala soudkyně Helena Karetová.

Sáňka čelil trestnímu stíhání kvůli podpoře hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka. Obvodní soud pro Prahu 1 i následně odvolací soud nicméně arabistu obžaloby zprostily.

Za nezákonné stíhání kvůli Základům tavhídu vysoudil arabista Sáňka dalších 200 tisíc

Krimi

Muž se domáhal necelých 10 milionů za nemajetkovou újmu zejména kvůli medializaci svého případu, ale i také kvůli domovní prohlídce v rámci vyšetřování. Sáňka požadoval také veřejnou omluvu v řadě médií, podle soudů se ale musí spokojit s omluvným dopisem, který mu ministerstvo již zaslalo.

Kauza se týkala vydání překladu knihy muslimského kazatele Bilala Philipse nazvaného Základy tavhídu – Islámský koncept boha. Tavhíd je učení o jedinosti boha. Podle soudů kniha šíří salafistické učení, které ale nelze spojovat se salafistickým hnutím.

Expředsedu pražské muslimské obce soud definitivně zprostil obžaloby za šíření Základů tauhídu

Krimi

Případ odstartovala razie kriminalistů v dubnu 2014 v muslimských centrech v Praze. Odehrála se při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Podle ministerstva vnitra byl zásah v pořádku.

Sáňka měl podle svých slov v letech 2012 až 2014 vydání knihy na starost, autorem projektu ale není. Knihy se podle něj stačila prodat asi stovka kusů, po upozornění policie distributor knihu stáhl z nabídky. V západní Evropě je kniha běžně k dostání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám