Hlavní obsah

Za sofistikovanou krádež paliva ze skladu Čepra padly až osmileté tresty

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Nepodmíněné tresty od pěti let a tří měsíců do osmi let potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci pětici zlodějů stovek tisíc litrů pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku. Zamítl jejich odvolání proti verdiktu Krajského soudu ve Zlíně. Obžalovaným hrozilo až deset let za mřížemi.

Foto: Petr Marek, Právo

Tomáš Žeravík (vlevo), Blanka Žeravíková (druhá zleva), Pavel Pávek (druhý zprava) a Marcel Forman (vpravo) u olomouckého vrchního soudu.

Článek

„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Vina obžalovaných byla jednoznačně prokázána, tresty jsou zákonné, přiměřené,“ uvedl předseda senátu vrchního soudu Pavel Göth. Dvacetimilionovou škodu podle obžaloby způsobila společnosti Čepro ve skladu v Loukově čtveřice mužů a jedna žena z východu Moravy.

Nejvyšší, osmiletý trest dostal tehdejší zaměstnanec Čepra Pavel Pávek, který pomocí dálkového zařízení ovlivňoval průtok pohonných hmot ve výdejním zařízení. Tím dosáhl většího odčerpání paliva, než měli zákazníci objednáno a zaplaceno.

Foto: Petr Marek, Právo

Blanka Žeravíková (vlevo) a Pavel Pávek u olomouckého vrchního soudu.

Na Pávka byli napojeni Marcel Forman a Blanka, Tomáš a Vladimír Žeravíkovi. Žeravíkovi také upravovali účetnictví své firmy, aby nevznikaly přebytky. Podle soudů šlo o velmi sofistikovaný způsob trestné činnosti „na hranici geniálnosti“.

Jsou prý nevinní 

Forman byl odsouzen na sedm let a dva měsíce. Tomáše Žeravíka poslal soud do vězení na sedm let, Vladimíra Žeravíka na pět let a 11 měsíců a Blanku Žeravíkovou na pět let a tři měsíce. Pětice musí také uhradit Čepru většinu způsobené škody.

Všichni obžalovaní tvrdili, že jsou nevinní. To přesto, že u Pávka objevili policisté při domovní prohlídce harddisk s rozsáhlou dokumentací skladů Čepro. V té nechyběly ani dokumenty týkající se silnoproudých a slaboproudých sítí v areálu.

Pávek prohlásil, že dokumenty potřeboval předtím, než začal pracovat ve velíně skladů společnosti. Při domovní prohlídce u něj policie objevila také 17 milionů korun. Peníze Pávek podle svých slov získal obchodováním na burze. Podle soudů ale pocházejí z trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám