Hlavní obsah

Dokazování skončilo. Kauza krádeží pohonných hmot ze skladu Čepra se blíží k finále

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Dvacetimilionovou škodu měla podle obžaloby způsobit společnosti Čepro ve skladu v Loukově na Kroměřížsku čtveřice mužů a jedna žena z východu Moravy. Jejich případ řeší Krajský soud ve Zlíně. V pondělí skončilo dokazování. V dalším líčení by měly přijít závěrečné návrhy a rozsudek. Pětici obžalovaných hrozí až desetileté vězení.

Soud v kauze krádeží ze skladů ČepraVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Pomocí dálkového zařízení měl tehdejší zaměstnanec Čepra Pavel Pávek ovlivňovat průtok pohonných hmot ve výdejním zařízení. Tím dosáhl většího odčerpání paliva, než měli zákazníci objednáno a zaplaceno.

Napojeni na něj měli být spoluobžalovaní při neoprávněném odčerpávání pohonných hmot Marcel Forman a Blanka, Tomáš a Vladimír Žeravíkovi. Žeravíkovi také údajně upravovali účetnictví své firmy, aby přebytky nevznikaly.

V pondělí u soudu vypovídal soudní znalec z oboru elektroniky a elektrotechniky Jiří Bernatík. Potvrdil, že sofistikované zařízení skutečně mohlo průtok pohonných hmot ovlivnit.

Na možné krádeže upozornilo policii samo Čepro. V roce 2016 se v Loukově uskutečnila policejní razie.

Harddisk a 17 milionů v hotovosti

Obžalovaní vinu popírají, a to přesto, že například u Pávka objevili policisté při domovní prohlídce harddisk s rozsáhlou dokumentací skladů Čepro. Nechyběly ani dokumenty týkající se silnoproudých a slaboproudých sítí v areálu.

Pávek však uvedl, že tyto dokumenty potřeboval předtím, než začal pracovat ve velínu skladů společnosti. „Dříve jsem při skladu působil jako hasič-elektrikář. V Čepru, kde bylo 300 kilometrů kabelů, to bylo docela důležité. Když bylo někde něco v poruše, musel jsem to spravovat,“ sdělil soudu.

Při domovní prohlídce u něj policie objevila také 17 milionů korun v hotovosti. Pávek uvedl, že peníze získal obchodováním na burze.

Policisté podle ČTK před třemi lety kvůli údajným krádežím zasahovali také ve skladu v Bělčicích na Strakonicku. Oba případy však zřejmě nemají přímou souvislost.

Reklama

Související články

V Čepru kradli zaměstnanci

Přímo při krádeži v táborském skladu státního distributora paliv Čepro zadržela policejní zásahová jednotka na začátku tohoto týdne tři zaměstnance a muže,...

Výběr článků

Načítám