Hlavní obsah

„Dítě mi zabíjel v náručí.“ Za smrt chlapce po výplachu žaludku zaplatí nemocnice rodičům 4,4 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlická nemocnice musí zaplatit manželům z Horšovského Týna 4,4 milionu korun jako odškodnění za smrt jejich malého syna, který v březnu 2020 zemřel po chybném zákroku tamního primáře Františka Zahálky. Vyplývá to z pátečního rozsudku domažlického okresního soudu.

Foto: Novinky

Domažlická nemocnice

Článek

Nemocnice už v mezidobí rodičům zemřelého vyplatila 2,6 milionu korun a dalších 650 tisíc prarodičům. Soud ale navýšil částky u obou rodičů o 1,8 milionu a v případě babičky ještě o 150 tisíc.

Přiznané částky jsou několikanásobně vyšší, než v podobných případech stanovuje dosavadní judikatura jako základní.

„Zohlednila jsem mimořádnost tohoto případu. Rodiče se obrátili na zdravotnické zařízení a očekávali pomoc. Bohužel špatným postupem lékaře došlo k této tragické události, která rodinu skutečně velmi zasáhla. Proto jsem již dosud vyplacené částky navýšila nad judikatorně stanovené paušály a považuji je za adekvátní,“ uvedla samosoudkyně Kateřina Martincová.

Primář dítě při výplachu žaludku předávkoval solí. Za jeho smrt dostal podmínku a nesmí léčit

Krimi

Na druhé straně zmínila, že cílem nemocnice nebylo uškodit chlapci v rámci zákroku, ale zachránit mu život. „Morální odčinění rodiny už vidím v odsouzení chybujícího lékaře, kterému byl udělen trest a nemocnice s ním okamžitě ukončila pracovní poměr,“ doplnila soudkyně.

Patnáctiměsíční Martínek zemřel během banálního vyšetření, kdy mu jednasedmdesátiletý Zahálka po požití syrových fazolí vypláchl žaludek přesoleným roztokem, přestože mu žádné akutní nebezpečí nehrozilo. Trestní soud dospěl k tomu, že lékař naprosto selhal.

„Jeho postup, spočívající ve vpumpování solného roztoku o tak vysoké koncentraci do žaludku patnáctiměsíčnímu dítěti bez jakýchkoli příznaků ohrožujících jeho život, byl zásadní medicínskou chybou,“ konstatoval v rozsudku domažlický soudce Jan Švígler.

Za smrt dítěte zaplatila domažlická nemocnice rodičům 2,6 milionu. Je to málo a pozdě, řekl soud

Krimi

Lékař František Zahálka u Krajského soudu v Plzni Video: Patrik Biskup, Právo

Matka zemřelého chlapečka se před soudem neubránila slzám. „Dva roky jsme se pokoušeli o děťátko. Martínek se narodil o tři týdny dříve císařským řezem. Byl jediné dítě v rodině a všichni ho milovali. Bohužel se stalo, co se stalo,“ vzlykala čtyřiatřicetiletá Veronika S.

Matka: Nikdy si to neodpustím

I když synovi po požití potravinářských fazolí nic nebylo, z opatrnosti raději zavolala do nemocnice, kde jí řekli, aby s ním přijeli na kontrolu. „Z vyšetřovny mě odvedli do jiné místnosti, kde mně lékař přikázal, že musím malého pevně držet, aby mu mohl zavést hadici do břicha a nalít mu tam solný roztok. Nikdy si neodpustím, že Martínka, který se bránil, jsem na příkaz doktora pevně svírala, zatímco on mi jej zabíjel v náručí,“ pokračovala žena.

„Odvedli nás na pokoj. Malý se mi nelíbil, byl apatický a přestával reagovat. Upozorňovala jsem na to sestru, ale ta to jen okomentovala slovy, že ho při zákroku pěkně zřídili. Když pak upadl do bezvědomí, bylo pozdě. Už mu nedokázali pomoci,“ líčila dále Veronika S.

Je pro nás hrozně těžké jít teď se synem k jakémukoliv doktorovi, ztratila jsem k lékařům úplně důvěru…
matka zemřelého chlapce

Podle znalců způsobil extrémně koncentrovaný solný roztok metabolický rozklad organismu a následný otok mozku, což vedlo k rychlé smrti malého pacienta. Šance na jeho záchranu byla nulová.

„Změnilo nám to celý život. Chvilku potom jsem dokázala fungovat, pak se to ale zhouplo. Kromě úplně narušené psychiky se přidaly další zdravotní problémy se žaludkem a játry. Do toho jsem otěhotněla a po dvou měsících přišla o dítě. Bylo to šílené období,“ popisovala žena útrapy.

Ani narození druhého syna před několika měsíci ji ani jejího manžela bolesti ze ztráty Martínka úplně nezbavilo.

„I když je syn úžasným světlem a radostí, tak můj život je prostě jiný. Stále v sobě cítím bolest, prázdnotu a smutek. Z energického člověka, který má rád život, zpěv, tanec, se ze mě stala chodící prázdná schránka,“ uvedla Veronika S.

„Je pro nás hrozně těžké jít teď se synem k jakémukoliv doktorovi, ztratila jsem k lékařům úplně důvěru. Je to hrozný pocit, když přivezete do nemocnice zdravé dítě, předáte ho primáři, kterému věříte, že pro něj udělá to nejlepší, a on vám ho zabije v náručí,“ dodala žena.

Nemocnice zaplatila z veřejných peněz pseudoposudek pro obhajobu stíhaného primáře

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám