Hlavní obsah

Za sex při výsleších policista za mříže nepůjde, žalobce souhlasil s podmínkou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Bývalý domažlický policista Petr Rett může klidně spát. Už má totiž definitivní jistotu, že za sexuální obtěžování žen během úředního výslechu do vězení nepůjde. Proti podmíněnému trestu, který dostal letos v lednu u domažlického soudu, si státní zástupce nepodal v zákonné lhůtě odvolání. „Rozsudek je pravomocný,“ potvrdil v úterý Právu soudce Jan Švígler.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Rett usedá na lavici obžalovaných.

Článek

V obžalobě Retta šlo podle Švíglera o hraniční případ mezi ukládáním nepodmíněného trestu a výchovné podmínky. Nakonec se senát přiklonil k druhé variantě a za spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a sexuální nátlak vyměřil expolicistovi tři roky odnětí svobody s pětiletou zkušební dobou a dohledem probačního úředníka. Navíc nesmí deset let pracovat u policie.

Sedmatřicetiletému Rettovi hrozilo až deset let vězení. Pokud by žalobce s podmínkou nesouhlasil, případ by projednával Krajský soud v Plzni. A to mohlo být s někdejším policejním vyšetřovatelem zle. V minulosti totiž plzeňský krajský soud trestal závažnější prohřešky policistů mnohem přísněji než okresní soudy. Většina obžalovaných strážců zákona tak odcházela z jednací síně s tím, že musí nastoupit do vězení.

Šlo spíš o moji zvědavost, bral jsem to i jako takové zpestření. Žádné sexuální vzrušení jsem z toho ale neměl.
<em>Petr Rett</em>

Krajský soud vždy poukazoval na to, že u policistů páchajících trestnou činnost je společenská nebezpečnost vyšší než u „obyčejných“ zločinců. „Zpronevěřili se svému povolání. Místo toho, aby dbali na dodržování zákonů, tak je sami porušovali,“ znělo nejčastěji z úst krajských soudců při odůvodnění rozsudku.

Odsouzený je klidné povahy

„Byli jsme si vědomi toho, že se obžalovaný choval nepřístojně a zbaběle. Ohrozil tím důvěryhodnost orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl Švígler. Druhým dechem ale dodal: “Při svém jednání se však neuchýlil k žádnému verbálnímu ani fyzickému násilí. Znalci potvrdili, že jeho pobyt na svobodě není nebezpečný, naopak z posudku vyplývá, že je klidné povahy.“ To bylo podle Švíglera rozhodující.

Ženy, které byly v postavení svědkyň nebo podezřelých, nechal Rett svléci a osahával je na intimních místech. Přitom jim pokládal otázky se sexuální tematikou. Jednu z žen dokonce přesvědčil k pohlavnímu styku přímo v kanceláři. Vše ale bylo dobrovolné, když se ženy začaly vzpouzet, okamžitě s obtěžováním přestal.

„Tvrdil mi, že uzavřel s kamarády sázku o to, že se nechá vyfotit s cizí ženskou při pohlavním aktu. Požádal mě, zda bych s ním do toho šla. Nechtělo se mi, ale nakonec jsem s tím souhlasila. Byl to policista, mohl mi udělat jakýkoliv problém. Tak jsem si řekla, že bude lepší mu vyhovět,“ prohlásila čtyřiadvacetiletá Lucie B., která souhlasila se souloží přímo v kanceláři, u soudu.

Rett své chování soudci vysvětloval jednoduše. „Bude to znít asi divně, ale prostě jsem se chtěl jen podívat na nahou ženskou. Šlo spíš o moji zvědavost, bral jsem to i jako takové zpestření. Žádné sexuální vzrušení jsem z toho ale neměl,“ prohlásil ženatý muž a otec dvou dětí. Po odhalení skandálu byl od policie propuštěn. Nyní pracuje jako údržbář ledové plochy na zimním stadiónu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám