Hlavní obsah

Za ránu pěstí kriminalistovi půjde přísedící soudu před komisi. Nevěřila, že je policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K přestupkové komisi poslal v pondělí plzeňský okresní soud případ 56 leté ženy, která podle obžaloby fyzicky napadla policistu v civilu. Incident se odehrál loni v dubnu v jednom z penzionů v centru města, kam šla trojice kriminalistů prověřit informaci o tom, že se tam údajně skrývá hledaný zločinec.

Foto: Novinky

Okresní soud Plzeň-město

Článek

Dveře do objektu jim tehdy odemkla Maria Dalila Delrosall, ale dovnitř je, přestože se prokázali služebním průkazem, nepustila. Dokonce jednoho z nich praštila pěstí do obličeje.

Útočnice, která ještě donedávna zastávala funkci přísedící u Krajského soudu v Plzni, se podle názoru státního zástupce dopustila přečinu násilí proti úřední osobě.

„Soud rozhodl usnesením, kterým věc postoupil příslušnému úřadu městského obvodu s tím, že jednání obžalované by mohlo být posouzeno jako přestupek,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Ženíšková. Upozornila na to, že verdikt není pravomocný. „Žalobce se proti němu na místě odvolal,“ dodala Ženíšková.

Delrosall se hájila tím, že měla pochybnosti o pravosti policejního průkazu. Měla prý pocit, že se muži do domu násilím dobývají.

Máš dva týdny na zaplacení, jinak se vrátí devadesátky. Za vydírání dostal přísedící soudce podmínku

Krimi

Podle spisu přišli policisté v civilu do penzionu kolem půl deváté ráno. „Ve stejnou dobu se na místo dostavila i obviněná, která měla klíče od vstupních dveří. Když je odemkla, chtěli jít detektivové za ní s tím, aby se představili jako policisté,“ popisuje žalobce, co předcházelo samotnému konfliktu.

Přetlačovali se u dveří

Žena se ale před nimi snažila dveře zavřít. Jeden z kriminalistů ji přetlačil, a když se dostal do chodby, ukázal obžalované služební průkaz příslušníka policie.

„Na to obviněná reagovala slovy, že takový průkaz může mít každý. Poté do policisty nejprve opakovaně strčila a následně jej pěstí udeřila do pravé části obličeje,“ popsal útok státní zástupce.

Upozornil na to, že společenská škodlivost činu je dána zejména zájmem společnosti na ochraně úředních osob při výkonu jejich pravomoci.

Podle zjištění Novinek byla obžalovaná žena soudkyní z lidu od roku 2016, kdy ji do této pozice schválilo krajské zastupitelstvo. Aby funkci opustila, ji vyzvalo vedení krajského soudu po podané obžalobě.

Sněmovna podpořila omezení soudních přísedících u některých sporů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám