Hlavní obsah

Máš dva týdny na zaplacení, jinak se vrátí devadesátky. Za vydírání dostal přísedící soudce podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti letech skončil jako přísedící soudce u Krajského soudu v Plzni podnikatel Radek Kulda (49). Důvodem je jeho pravomocné odsouzení, a tím i ztráta bezúhonnosti, jež je podmínkou pro vykonávání této funkce. Podle rozsudku, který mají Novinky k dispozici, Kulda vyhrožoval muži, se kterým v minulosti prohrál soudní spor. Za vydírání dostal roční podmínku.

Foto: Patrik Biskup

Krajský soud v Plzni

Článek

K incidentu došlo v lednu 2021. Kulda tehdy přijel do bydliště poškozeného a požadoval po něm vrácení částky 250 tisíc korun s tím, že pokud tak neučiní do dvou týdnů, vrátí se devadesátá léta. Na vysvětlenou doplnil, že to znamená, že přijedou Ukrajinci a zlámou muži nejprve ruce a pak nohy.

Ze spisu vyplývá, že šlo o peníze, které Kulda musel poškozenému zaplatit po prohraném soudním řízení včetně nákladů na právní zastoupení. Poškozený tehdy na Kuldu podal žalobu, kterou se domáhal vrácení desítek tisíc za nekvalitně provedené stavební práce při stavbě terasy u svého domu.

Přísedící plzeňského soudu praštila kriminalistu pěstí. Nevěřila, že je policista

Krimi

Kulda v přípravném řízení na policii nevypovídal. U hlavního líčení trestnou činnost popřel s tím, že v době, kdy se měl dopustit skutku popsaného v obžalobě, byl někde jinde. Soud mu ale neuvěřil.

„Jeho výpověď byla ryze účelová. Svá tvrzení v průběhu hlavního líčení přizpůsobuje jedinému cíli, jímž je zbavení se trestní odpovědnosti,“ stojí v rozsudku.

Soud mimo jiné upozornil na to, že věrohodnost obžalovaného v obecné rovině snižuje i jeho trestní minulost, kde byl již třikrát pravomocně odsouzen za trestnou činnost. Bylo to v roce 1995, 2002 a pak loni.

Za první dva delikty už měl trest zahlazený, poslední trest ale dostal loni v červenci za jízdu v opilosti. V té době už byl přísedícím, o svém odsouzení ovšem pomlčel, a funkci tak vykonával nezákonně. Může proto dojít i k obnově řízení v případech, které v období od loňského července do prosince rozhodoval trestní senát, jehož byl členem.

„Pokud nám to neřekne sám dotyčný přísedící, nemáme možnost to jinak zjistit. Sami u nich neprovádíme žádné pravidelné prověrky,“ vysvětila proceduru mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Rubášová.

K případu Kuldy sdělila, že se vedení soudu o jeho posledním odsouzení dozvědělo na začátku prosince, kdy jej také vyzvalo, aby se okamžitě vzdal funkce a odevzdal průkaz přísedícího.

Dělal přísedícího šest let

Podle zákona o soudech a soudcích mají sice orgány činné v trestním řízení v případě zahájení stíhání přísedícího soudce oznamovací povinnost, ale zpravidla se o tomto angažmá daného člověka také nedozvědí, neboť tato funkce je dobrovolná a není vedena v žádných evidencích, ve kterých policisté lustrují obviněné osoby. Přitom laičtí soudci mají při rozhodování v senátních věcech stejné postavení jako soudci profesionálové a zároveň pro ně platí i stejná pravidla chování. Zákon například říká, že i v občanském životě se musí zdržet všeho, co by mohlo narušit důstojnost soudcovské funkce. Jakékoliv odsouzení je pak důvodem ztráty funkce.

Kuldu jako přísedícího soudce schválili plzeňští krajští zastupitelé v dubnu 2017. Z tehdejšího zápisu z jejich jednání vyplývá, že při představování své osoby Kulda uvedl, že podniká a že by chtěl pokračovat v rodinné tradici s odkazem na svoji matku, která dělala přísedící dlouhá léta u soudu v Karlových Varech. Zařazen byl do trestního senátu, který se zabývá závažnou majetkovou i násilnou trestnou činností.

Soudní přísedící z lidu budou jen u závažných násilných kauz, schválila vláda

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám