Hlavní obsah

Za psem prokousnutý hrudník malého chlapce soud snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za psem prokousnutý hrudník a zlomená žebra malého chlapce snížil odvolací soud Jaroslavu Pasteliakovi, který psa venčil, trest. Původně desetiměsíční vězení změnil na tříletou podmínku s pětiletým odkladem, protože podle soudu Pasteliak změnil svůj přístup k věci a činu litoval. Chlapci musí také uhradit přes půl milionu korun. Verdikt je pravomocný.

Zmocněnec poškozeného k verdiktu souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný se s poškozeným snažil uzavřít dohodu o náhradu škody, uzavřel dohodu o náhradě škody s pojišťovnou a před odvolacím soudem svého jednání litoval,“ odůvodnila změnu výroku o trestu předsedkyně odvolacího senátu Hana Chaloupková.

„Navýšili jsme dobu trvání odnětí svobody, ale neukládáme ho (trest) nepodmíněně. Ukládáme ho podmíněně na maximální možnou dobu pěti let,“ dodala.

Pasteliak byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Zbylé součásti trestu, tedy pětiletý zákaz držení či chovu zvířat, povinnost uhradit chlapci přes půl milionu korun a zdravotní pojišťovně 317 tisíc korun, odvolací soud nezměnil.

Pes na pražském Petříně zaútočil na čtyřletého chlapce, dítě je v kritickém stavu

Krimi

Pasteliak venčil psa Thora před rokem na pražském Petříně poblíž lanovky. Zničehonic se ale kříženec pitbulteriéra a american bullyho zakousl do boku nedaleko si hrajícího čtyřletého chlapce a pokousal ho i na hlavě. Podle matky si chlapeček psa vůbec nevšímal a hrál si s listím.

Pasteliak se psem z místa útoku utekl a policii se přihlásil až později. Majitelem psa není, venčil ho své známé.

Nejsem jeho majitel, tvrdí muž o psovi, který na Petříně pokousal dítě

Krimi

Hoch skončil v nemocnici na operaci, podle jeho matky mu zůstalo 16 jizev. U obvodního soudu svědčil i cvičitel Thora, který vypověděl, že zvíře nebylo a stále není agresivní a že bez problémů reaguje na povely. Útok označil za zkrat.

Podle obhájkyně za to mohla matka

Nejúčinnějším řešením, jak podobným incidentům zabránit, by podle cvičitele bylo, kdyby pes nosil košík. „Moc toho lituji. Ale já jsem toho psa odtahoval, otevřel jsem mu tlamu. Nevěděl jsem, že se to může vůbec stát. Pes byl předtím na vodítku,“ kál se u obvodního soudu v únoru Pasteliak.

U hlavního líčení hájila nicméně Pasteliaka obhájkyně Denisa Soukup Hrušáková v duchu, že matka dítě dostatečně nehlídala. „Matka evidentně zanedbala dohled nad poškozeným. Stála od něj příliš daleko a odvedla ho do oblasti, kde je povoleno volné pobíhání psů," prohlásila v únoru obhájkyně a žádala Pasteliaka zprostit obžaloby, protože se podle ní neprokázalo, že se skutek vůbec stal.

Soud poslal do vězení muže, jehož pes na Petříně prokousl dítěti hrudník

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám