Hlavní obsah

Za probodnutý krk nůžkami dostal muž 10 let. Poškozený se nezlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let ve vězení má strávit čtyřiatřicetiletý Tomáš Hruška, který na konci loňského léta v Brandýse nad Labem bodl o šest let mladšího muže nůžkami do krku. Rozhodl o tom ve středu Krajský soud v Praze, který Hrušku odsoudil za pokus o vraždu a výtržnictví. Verdikt není pravomocný, státní zástupce i Hruška si nechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Novinky

Tomáše Hrušku odvádí eskorta z jednací síně

Článek

Hruška byl původně obžalovaný z dvojnásobného pokusu o vraždu, první útok se jako vražedný ovšem nepodařilo prokázat, proto jej soud překvalifikoval na výtržnictví. „Musíme vycházet v tomto ohledu ze stavu, který máme prokázaný, a postupovat ve prospěch obžalovaného,“ uvedl soudce Lukáš Barnet v odůvodnění.

Ve druhém případě, kdy po útoku zůstal druhý z napadených s probodnutým krkem ležet na zemi, už nebylo co řešit. „Máme za to, že toto jednání bylo úmyslné, nelze hovořit o nějakém zabití,“ odmítl soudce úvahy obhajoby o překvalifikování činu z pokusu o vraždu na pokus o zabití. Hruška tak dostal trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby, vykonat jej má ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Hruška podle verdiktu loni na konci srpna zaútočil před půlnocí na autobusové zastávce v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi na dva mladší muže. Zatímco mladší z nich, dvacetiletý, se úderu vyhnul, druhému podle spisu Hruška vrazil nůžky hluboko do krku. Mladík ztratil asi litr krve, přičemž mu život zachránili včasnou pomocí záchranáři a později v nemocnici i lékaři.

Krk měl probodnutý nůžkami. Útok si nepamatuje obžalovaný ani poškozený

Krimi

Soud neměl v případu lehkou roli, protože obžalovaný, poškozený i přítomní svědci byli poměrně dost opilí a mnoho si z incidentu nepamatovali.

„Je mi to líto, budu toho litovat do konce života. Kdybych věděl, že něco držím v ruce, tak bych neútočil,“ uvedl na závěr Hruška, který v přípravném řízení uvedl, že byl v inkriminovaný den na pohřbu, po kterém si dal asi šest nebo sedm piv. Pak jel s bratrem domů. „Pak si pamatuju, že jsem u toho kluka (poškozeného) a chtěl jsem mu pomoct,“ uvedl na policii. „Vybavuju si toho kluka, ležel tam na zemi. Bylo tam spousta krve na zemi, na něm, na mně. Nevím, jestli jsem to byl já, moc mě to mrzí,“ dodal. Později ale doplnil, že je možné, že si doma vzal nůžky, ale že si není jistý.

Podobně si situaci nepamatuje ani pobodaný, který předtím v Brandýse popíjel s kamarády. Ti ho pak šli doprovodit na zastávku. „Pamatuju si cestu na náměstí, co se dělo tam, si už nepamatuju. Pamatuju si akorát, že mi tekla z krku krev a pak, že jsem v sanitce,“ uvedl při hlavním líčení pobodaný.

Hruška se mu při úvodním jednání omluvil s tím, že v tom nebyl úmysl. Pobodaný mu odvětil, že se na něj nezlobí.

Na strážníka poštval psa, dvě strážnice zbil. Teď ho čeká vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám