Hlavní obsah

Za pokus vraždy si odsedí opilý řidič deset let za mřížemi

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký krajský soud poslal v pátek na deset let za mříže pětadvacetiletého Petra Němečka z Jaroměře. Opilý Němeček srazil automobilem muže, kterého se již před tím snažil fyzicky napadnout. Napadený muž ho však v sebeobraně poslal jedním obloukovým kopem k zemi. Němeček se podle obžaloby za takovou potupu chtěl pomstít a najel zezadu autem do poškozeného T. B. s úmyslem ho zranit.

Foto: René Chvalina, Právo

Petr Němeček odešel od soudu s desetiletým trestem.

Článek

Zločin těžkého ublížení na zdraví ale soudce překvalifikoval na pokus vraždy, za který Němečkovi hrozilo až 18 let za mřížemi. Rozsudek není pravomocný. Němeček se po poradě s obhájkyní proti rozsudku odvolal, ostatní včetně státní zástupkyně a zmocněnce poškozeného si ponechali lhůtu na odvolání. Němečkův spolujezdec odešel od soudu s podmínkou.

Hodinu po půlnoci 20. února 2010 uviděl Němeček, který už měl v sobě deset piv a několik panáků z automobilu dvojici manželu, kteří se hádali, a údajně se vložil vulgárním pokřikováním do jejich sporu. V tu chvíli vůbec netušil, s kým bude mít za chvíli tu čest. Poškozený T. B. si vulgarismy nechtěl nechat líbit. Němeček vystoupil z auta a chtěl o půl hlavy menšího T. B. kopnout.

„Věnuji se bojovým uměním a nebyl problém na jeho útok rychle zareagovat a knokautovat ho obloukovým kopem,“ uvedl u soudu poškozený. Němeček se s krvavým šrámem na hlavě svezl k zemi.

Zhrzený Němeček se chtěl mstít

„Považoval jsem náš spor za ukončený a ještě se ho zeptal, jestli mu to stálo za to,“ dodal T, B., který se poté otočil a odcházel za svou manželkou. Němečkovi tekla z nosu krev a podle obžaloby nasedl zpátky do auta s úmyslem pomstít se.

Zatímco T. B. přecházel most přes Labe po levé krajnici, Němeček se rozjel stejným směrem na Josefov. „Řidič se rozjel a náhle vybočil z pravého pruhu a narazil do něj a pokračoval v jízdě,“ vypověděl u soudu jeden ze svědků nehody.

Němeček se bránil, že chtěl poškozeného jen postrašit. „Túroval jsem auto a nevím pořádně, jak k tomu došlo. Neuvědomuji si, že bych do něj narazil. Rozjel jsem se a po pár metrech jsem uslyšel ránu a ubral jsem plyn,“ tvrdil u soudu Němeček s tím, že zpanikařil, když na něj spolujezdec křičel: „Jeď, jeď, asi jsi ho zabil!“

Spolujezdec Jaroslav Nejman to ale popřel. Za přečin opilství odešel od soudu s pětiletou podmínkou a v případě, že ji poruší, mu hrozí dva roky ve vězení.

Němeček nesmí sedm let řídit motorová vozidla, ale ve věznici s ostrahou má strávit deset let. Navíc musí poškozenému zaplatit 90 tisíc a dalších 50 tisíc korun zdravotní pojišťovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám