Hlavní obsah

Za pokus o upálení mladíka a znásilnění dívek dostal muž z Chrudimska 16 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Šestnáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou by měl podle úterního rozhodnutí pobočky krajského soudu v Pardubicích strávit Ignác Franek (52) z Chrudimska. Byl uznán vinným z pokusu o vraždu, dvou znásilnění a jednoho sexuálního útlaku. Hrozil mu až dvacetiletý trest.

Foto: Ludmila Žlábková.

Ignác Franek by měl strávit šestnáct let ve vězení

Článek

Nejzávažnější čin, pokus o vraždu, se udál už před dvanácti lety v Cholticích v Pardubickém kraji. V blíže nezjištěný den roku 2011 napadl Franek v tu dobu dvacetiletého syna své tehdejší přítelkyně. V afektu vzal kanystr s benzinem a hocha polil. Než stačil škrtnout sirkami, mladík se probudil a z domu, který dnes už nestojí, stačil utéct na zahradu.

Útočník se za ním rozběhl a hodil po něm kamenem, kterým mladíka zasáhl do hlavy. Tomu se ale podařilo i se zraněním přeskočit plot a utekl.

U dalších činů se jednalo o sexuální delikty z let 2016, 2021 a loňského roku. Oběťmi byly dvě nezletilé dívky. Jen díky tomu, že se jedna z nich s hrůzným zážitkem svěřila, začal se případ vyšetřovat. Postupně pak vypluly na povrch i předchozí činy, včetně pokusu o vraždu.

Otce téměř ubil boxerem, pak ho udusil pytlem na odpadky. Dostal 16,5 roku

Krimi

„Poškozený by podle svých slov nikdy neoznámil, co se stalo. Byla to pro něj uzavřená událost, na kterou chtěl zapomenout. Ale když ho kontaktovala policie, řekl pravdu. Není tedy možné argumentovat, že jde z jeho strany o křivé nařčení,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Anna Sobotková k tomu, proč se případ dostal k soudu až po tak dlouhé době od činu.

Obžalovaný svou vinu celé hlavní líčení odmítal. Státní zástupce ale připomněl, že u soudu o uvalení vazby loni v červenci Franek přiznal, že poškozeného polil benzínem a škrtal sirkami. Tvrdil tehdy, že zabíjet nechtěl. Pak své vyjádření odvolal s tím, že chtěl zjistit, jak se k tomu postaví zbytek rodiny.

„Mám za to, že všechna vaše jednání jsou mimořádně nebezpečná. Vzhledem k vašemu osobnostnímu profilu, že si vůbec nepřipouštíte, že jste se dopustil něčeho nepřípustného, by trest mohl být ještě přísnější,“ upozornila soudkyně Sobotková.

Dosud netrestaný, ale řádný život nevedl

Obžalovaný nebyl dosud nikdy soudně trestaný, jak však uvedli svědkové, řádný život nevedl. Vždy se snažil přenášet odpovědnost za své závadové jednání na někoho dalšího, manipuloval s okolím a spolu s družkou rodinu zadlužili. V době spáchání činů nebyl podle vyjádření znalce nepříčetný.

Soudkyně muži po vynesení rozsudku vytkla absenci svědomí, neochotu k lítosti či alespoň pokusu o zamyšlení nad důsledky svého chování.

Stavíte se na piedestal nejlepšího člena rodiny, disponujete přemrštěným sebevědomím. Jste nesebekritický.
soudkyně k obžalovanému

„Trpíte smíšenou poruchou osobnosti, jste impulzívní a agresívní. Přestože jste věděl, že můžete svým chováním ohrozit nejen poškozeného, ale i další členy domácnosti, udělal jste to. Stavíte se na piedestal nejlepšího člena rodiny, disponujete přemrštěným sebevědomím. Jste nesebekritický,“ řekla soudkyně obžalovanému, o jehož resocializaci nejsou znalci příliš přesvědčeni.

Ani k případům znásilnění se muž nechtěl znát. Navzdory doloženým psychickým obtížím poškozených dívek tvrdí, že se nic z popisovaných dějů nestalo. Jen v posledním případě přiznal, že dívku - prý při škádlení - zranil. Bylo to na pohlavních orgánech. V přípravném řízení tvrdil, že se nechal svést dvanáctiletou, později ale trval na tom, že se nejednalo o žádné sexuální ukájení.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se odvolal a státní zástupce si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Promlčeno. Obžaloba Cimického bez tří znásilnění

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám