Hlavní obsah

Za podvody s palivy jsou stíháni politici plzeňské ODS

Právo, Patrik Biskup

O půl miliardy korun měl ošidit stát na daních plzeňský gang, který podváděl při obchodech s pohonnými hmotami. Do případu jsou podle zjištění Práva zapleteni i dva místní politici z ODS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Ti patří mezi osm podezřelých, kterým tento týden detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality sdělili obvinění z krácení daně. Hrozí jim za to až desetiletý trest.

Policie na informace uvalila embargo. „Nebudeme k tomu zatím nic zveřejňovat,“ řekl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Právu se podařilo zjistit, že jedním ze stíhaných politiků je radní městského obvodu Plzeň 1 a člen krajské rady ODS Radek Mráz. Druhým obviněným je člen plzeňské oblastní rady ODS Adam Soleh, který v minulosti seděl v dozorčí radě významného městského podniku Plzeňská teplárenská.

Na policejním seznamu obviněných figuruje také Tomáš Vlček, který pracuje jako asistent plzeňského náměstka primátora Petra Runda.

Jaké jsou jejich role v případu, není v tuto chvíli úplně jasné. Z výpovědi svědků, se kterými reportér Práva mluvil, se to dá alespoň odvodit.

Obchody schovávali za bílé koně

Systém, kterým se gang vyhýbal placení daní, je už známý. Své obchody schovával za bílé koně. Ti figurovali jako jednatelé firem, kteří prodávali pohonné hmoty a neplatili daň. Právu se podařilo mluvit s mužem, který v této kauze fungoval jako nastrčená figurka téměř rok. Pod příslibem anonymity k rozhovoru svolil.

„Přišli za mnou, jestli si nechci vydělat. Moje práce spočívala v tom, že mi řekli, kdy mám jít do banky a z účtu firmy vybrat peníze v hotovosti. Za každý výběr jsem dostal pět tisíc korun,“ uvedl mladší muž, jehož identitu Právo zná. Stejně jako několik dalších v případu obviněných bílých koní bydlí na plzeňské ubytovně ve Švihovské ulici, kterou vlastní vlivný člen ODS Petr Štrunc a kterou spravuje obviněný Radek Mráz.

Peníze zřejmě předávali dál

Svědek hovořil dále o tom, že peníze vždy předával dvěma mužům, a to Tomáši Kočárkovi nebo Janu Kroupovi. Podle něho to byli zřejmě prostředníci a peníze odevzdávali dál.

„Sice si hráli na velké pracháče, ale nevěřím, že by jim všechny vybrané peníze zůstaly v kapse. Spíš z toho potom něco dostali,“ dodal svědek.

Z veřejně dostupných databází Právo zjistilo, že Kroupa vlastní masážní salón v centru Plzně a Kočárek jako podnikatel skončil letos v březnu v exekuci. Ani jednoho z nich se nepodařilo Právu kontaktovat.

Že milióny neměli Kroupa s Kočárkem jen pro sebe, si myslí i obviněný Adam Soleh, kterému se reportér Práva dovolal na mobilní telefon. Právě on měl také pro ně vybírat z účtů firem desítky miliónů korun.

„Věřil jsem, že je to všechno v pohodě. Bral jsem to jako pracovní příležitost v době, kdy jsem marně sháněl zaměstnání. Teď vím, že jsem udělal hroznou chybu, a stydím se za to,“ prohlásil Soleh.

Reklama

Výběr článků

Načítám