Hlavní obsah

Za podporu terorismu dostal pražský imám 10 let

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Bývalému pražskému imámovi Sámeru Shehadehovi uložil v pátek pražský městský soud za účast na teroristické skupině a jejím financování desetiletý trest vězení. Jeho bratru Omarovi vyměřil jedenáctiletý trest a Omarově manželce Fátimě Hudkové pak šest let vězení. Sámer se k činu přiznal s tím, že je na něj hrdý. Omar Shehadeh a Fátima Hudková byli odsouzeni jako uprchlí. Verdikt není pravomocný.

Rozsudek nad bývalým pražským imámem ShehadehemVideo: Novinky

 
Článek

Soud měl podle předsedkyně senátu Kateřiny Radkovské vinu všech tří obžalovaných za jasně prokázanou. Mezi podstatnými důkazy soudkyně uvedla výpovědi matky a bratra Shehadehových a zmínila i domovní prohlídky, při nichž se našly důkazně významné listiny a elektronické zařízení.

Z lidského hlediska to nebyly zločiny, hájí se Shehadeh. Žalobce pro něj navrhl 10 let

Krimi

V neposlední řadě soudu pomohl i Sámer Shehadeh, který se k činu od počátku přiznával s tím, že je na něj patřičně hrdý. Rovněž se nechal slyšet, že jsou pro něj české soudy jen divadlem a že uznává jen šaríu a soud šaría. Radkovská proto dala státnímu zástupci ke zvážení, zda by neměl být Shehadeh obžalován i z pohrdání soudem.

Shehadeh se také vyjádřil o demokracii, že je to „svinstvo“ a že Alláh je jediný vládce.

Foto: Abdullah Shehadeh

Obžalovaní Fátima Hudková a Omar Shehadeh (žalobce Marek Bodlák potvrdil, že na snímku z roku 2017 je uprchlá dvojice)

„Chtěla bych panu obžalovanému připomenout, že právě díky demokratickým zákonům měl i on u nás zaručenou svobodu náboženského vyznání a mohl zde svou víru praktikovat,“ komentovala to Radkovská. „Obžalovaný bohužel zvolil radikální cestu netolerance vůči lidem jiného vyznání nebo bez vyznání,“ dodala.

„Trest zřejmě nepovede k jeho nápravě, protože se jednání dopouštěl na základě silného vnitřního přesvědčení,“ konstatovala soudkyně.

Šlo prý o humanitární pomoc

Shehadeh se podle obžaloby spolu se svým bratrem Omarem a jeho ženou Fátimou (dříve Kristýnou) Hudkovou podílel na činnosti Fronty an-Nusrá (syrská teroristická organizace napojená na al-Káidu) v Sýrii, která působí zejména na severu země v provincii Idlib.

Omar Shehadeh a Fátima Hudková byli souzeni jako uprchlí, protože jsou v zahraničí a je na ně vydán zatykač. Omar Shehadeh dostal vyšší trest než bratr právě za to, že se fakticky účastnil teroristické skupiny, což soud vyhodnotil jako závažnější.

Podpořil jsem dva bojovníky, zbytek byla charita, řekl soudu bývalý pražský imám

Krimi

Trojice byla odsouzená také za financování terorismu, protože zaplatili vybavení dvou bojovníků a další peníze poskytli podle obžaloby na podporu teroristické organizace. Podle verdiktu šlo v přepočtu o téměř 600 tisíc korun. Podle Shehadeha šlo o peníze na léčbu zraněných či zajištění jídla lidem postiženým válkou.

„Podporoval jsem dva jediné bojovníky. Podpořil jsem je jednou ve formě finanční pomoci na výbavu. Všechno ostatní šlo na humanitární pomoc. Šlo o boj proti krutému režimu, který se dopouští genocidy na svém lidu, a doručení humanitární pomoci,“ uvedl u hlavního líčení Shehadeh.

Pro bratry Shehadehovy navrhoval státní zástupce desetileté tresty vězení, pro Hudkovou pak poloviční trest odnětí svobody. Obhájci žádali své klienty zprostit obžaloby.

Rodilí Pražané s palestinskými kořeny

Bratři Shehadehovi se narodili v Praze a mají palestinské kořeny. Dívka podle vyšetřovatelů pochází ze Středočeského kraje a přijala jméno Fátima, přičemž odjela přes Turecko do Sýrie, aby se stala nevěstou mladšího z bratrů, který se zapojil do džihádu.

Podle obžaloby na ni čekal v Sýrii a bývalý imám oběma s celou akcí pomáhal. Vycestovat se jí podařilo až napodruhé autobusem, poprvé byla vrácena z Turecka. Ve vyjádření se pak označila za mudžáhida, tedy bojovníka svaté války proti nevěřícím. Matce psala, že je teroristka a že se chtěla zapojit do džihádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Státní zástupce obžaloval bývalého imáma

Státní zastupitelství obžalovalo bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrovou z podpory terorismu. Hrozí jim pět až 15 let vězení

Výběr článků

Načítám