Hlavní obsah

Soud prodloužil bývalému imámovi vazbu, hlavní líčení bude v lednu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, obžalovaný s dalšími dvěma lidmi z podpory terorismu, zůstává ve vazbě. Rozhodl o tom v pátek Městský soud v Praze. Samotnou obžalobou, která padla počátkem listopadu, se začne soud zabývat v hlavním líčení v lednu.

Foto: Novinky

Samer Shehadeh vypovídal v kauze Dominika Kobulnického

Článek

„Soud rozhodl o setrvání obviněného ve vazbě,” sdělila Novinkám mluvčí soudu Markéta Puci. Důvodem je podle ní riziko, že by se mohl Shehadeh vyhýbat trestnímu řízení nebo by pokračoval v trestné činnosti, ze které je vyšetřovateli obviněn.

Mluvčí rovněž uvedla, že soud v případu nařídil hlavní líčení. „Začne v lednu,” dodala Puci.

Státní zástupce obžaloval bývalého imáma

Krimi

Státní zastupitelství obžalovalo Shehadeha, jeho bratra a švagrovou z podpory terorismu začátkem listopadu. Obžalovaným hrozí až 15 let vězení. Shehadeh je ve vazbě od loňského listopadu. Kde jsou zbylí dva obžalovaní, policie neví.

Podle kriminalistů se trojice podílela na činnosti jedné ze sesterských organizací al-Káidy v Sýrii. Vyšetřovatelé tvrdí, že Shehadeh měl na starost komunikaci mezi jednotlivými obviněnými i dalšími lidmi v Sýrii a podílel se na cestě tří lidí do Sýrie, z nichž jeden později zemřel v bojích.

Samer Shehadeh vypovídal v kauze Dominika Kobulnického (22. května 2019)Video: Novinky

Bývalý imám podle obžaloby rovněž teroristy financoval, prostředky získával údajně ze sbírek mezi českými a slovenskými muslimy.

Vypadal jak nastrčený z BIS, řekl soudu bývalý imám o mladíkovi obžalovaném z terorismu

Krimi

Shehadeh předloni odjel z Česka, loni ho bezpečnostní složky dopadly v Jordánsku a následně putoval zpět do Česka do vazby.

V květnu vypovídal jako svědek před soudem v případu Slováka Dominika Kobulnického obžalovaného z přípravy teroristického útoku. Oba se v minulosti setkali.

Kobulnickému soud uložil v polovině listopadu 6,5 roku vězení za obecné ohrožení, protože skladoval v bytě chemikálie na výrobu výbušniny. Rozsudek není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám