Hlavní obsah

Podpořil jsem dva bojovníky, zbytek byla charita, řekl soudu bývalý pražský imám

Novinky, bad
Praha

Hlavní líčení s bývalým pražským imámem Sámerem Shehadehem, obžalovaným z podpory a financování terorismu, dospělo ke konci. Městský soud v Praze v pondělí ukončil dokazování, závěrečné řeči zaznějí v úterý. Shehadehovi a dalším dvěma obžalovaným hrozí až patnáctiletý trest vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojená eskorta přivádí Sámera Shehadeha k soudnímu jednáníVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Shehadeh podle obžaloby spolu se svým bratrem Omarem a jeho ženou Fátimou (dříve Kristýnou) Hudkovou podílel na činnosti Fronty an-Nusrá (syrská teroristická organizace napojená na al-Káidu) v Sýrii, která působí zejména na severu země, v guvernorátu Idlíb.

Omar Shehadeh a Fátima Hudková jsou souzeni jako uprchlí, protože jsou v zahraničí a je na ně vydán zatýkací rozkaz.

Sámer Shehadeh je obžalovaný také z financování terorismu a z toho, že organizoval cestu dalších mužů do ciziny. „Pomohl jsem vycestovat dvěma mužům, jedním z nich je můj bratr. Jeho manželce jsem také pomohl, když se rozhodla za ním vydat. Financoval jsem tyto dva muže, tedy výbavu bojovníka, do čehož spadá i zbraň,“ řekl Shehadeh u předchozího hlavního líčení s tím, že je na to patřičně hrdý. Část peněz byla prý jeho a část ze sbírky mezi muslimy v ČR.

Financoval jsem islámské bojovníky, přiznal u soudu bývalý pražský imám

Krimi

„Podporoval jsem dva jediné bojovníky. Podpořil jsem je jednou ve formě finanční pomoci na výbavu. Všechno ostatní šlo na humanitární pomoc. Problém, který má se mnou stát, je ten, že to byla humanitární pomoc skrze organizaci, která figuruje na seznamu teroristických organizací,“ upřesnil v pondělí bývalý imám. Podle svědkyně se měly vybírané peníze použít na stavbu studní, mešit, jídlo pro chudé či sirotky v Sýrii nebo Beninu. „Peníze šly vždy tam, kam si člověk (který do sbírky přispěl) řekl,“ dodal Shehadeh.

Soud v pondělí vyslechl také prostřednictvím telekonference svědka, který je v současnosti ve výkonu trestu na Slovensku za krádeže. Ten popsal, jak v roce 2011 z rodinných důvodů vycestoval do Sýrie, do vesnice poblíž Idlíbu, odkud pochází jeho otec.

Tam nakonec zůstal sedm let kvůli válce, která zrovna začala. „Byli jsme obklíčeni vlastně sedm let,“ uvedl muž s tím, že se do bojů vůbec nezapojoval a spíše se většinu času schovával ve sklepě před bombardováním. Obžalované prý nikdy neviděl a ani je nezná.

Vymyli mu mozek v Anglii, míní bratr Čecha obžalovaného kvůli terorismu

Krimi

Shehadehovi, jeho bratrovi i jeho švagrové hrozí až patnáctileté vězení.

Bratři Shehadehovi se narodili v Praze a mají palestinské kořeny. Dívka podle vyšetřovatelů pochází ze Středočeského kraje a přijala jméno Fátima, přičemž odjela přes Turecko do Sýrie, aby se stala nevěstou mladšího z bratrů, který se zapojil do džihádu. Podle obžaloby na ni čekal v Sýrii a bývalý imám oběma s celou akcí pomáhal. Vycestovat se jí podařilo až napodruhé autobusem, poprvé byla vrácena z Turecka. Ve vyjádření se pak označila za mudžáhida, tedy bojovníka svaté války proti nevěřícím.

Reklama

Související témata:

Související články

Státní zástupce obžaloval bývalého imáma

Státní zastupitelství obžalovalo bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrovou z podpory terorismu. Hrozí jim pět až 15 let vězení

Výběr článků

Načítám