Hlavní obsah

Za makety bomb soud studenty nepotrestal

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Městský soud v Brně sice v úterý uznal studenty Lukáše Hájka a Zdeňka Porcala vinnými, že se 16. června položením maket bomb na veřejných místech dopustili výtržnictví a poškozování cizích práv, ale od trestu upustil. Tento verdikt se však studentům, kteří žádají zproštění obžaloby, nelíbil a odvolali se ke krajskému soudu.

Foto: Staré Hrady
Článek

"Podle soudu je nepochybné, že se oba dopustili trestného činu, ale soud bere v úvahu to, že šlo o školní práce na téma dopadu vizuálního umění na to, jak ho vnímá veřejnost. Výsledný efekt však byl jiný a nejen veřejnost, ale i zkušeného policejního pyrotechnika celý systém zmátl natolik, že k nalezeným předmětům nechal ještě přivolat svého kolegu z Olomouce," uvedl při odůvodnění rozsudku soudce Michal Zámečník.

Oba studenti se hájili tím, že si chtěli jen vyzkoušet, jak jejich školní práci vezme veřejnost a nepředpokládali, že by s maketami vyvolali takový zmatek.

Oba shodně tvrdili, že byli přesvědčení, že by nikoho ani nenapadlo považovat makety za skutečné bomby. "Je přece jasné, že terorista by nikdy nenapsal na výbušninu explosive, aby to každý viděl," uvedl při obhajobě Porcal.

Ve městě zavládla panika

Experiment studentů však navzdory jejich očekávání vyvolal velký poplach v centru Brna. Jednu maketu studenti připevnili 16. června v noci na novinový stánek na Jakubském náměstí a druhou pod poštovní schránku na roku Dominikánského náměstí a Zámečnické ulice. Obou si lidé všimli shodně následující den kolem desáté.

Policie ihned obě náměstí uzavřela na téměř 4 hodiny a přijel i specialista z Olomouce. Studenti, kteří zpracovávali úkol na téma, jak bude veřejnost reagovat na otázky, jak vlastně vypadá skutečná bomba a jak veřejnost vnímá terorismus, svůj čin s nikým nekonzultovali.

"Mě na jejich projektu zaujaly právě tyto otázky. Neviděl jsem v tom, co udělali, nic trestuhodného. Je také však pravda, že svůj záměr nedomysleli do důsledku," řekl u soudu děkan fakulty výtvarných umění Petr Spielmann.

Podle právního zástupce studentů Jaroslava Brože měl soud oba zprostit obžaloby a nevyhovět státnímu zástupci, který je žádal uznat vinnými a současně upustit od potrestání.

"Kriminalizace jejich umělecké aktivity, byť kontroverzní, není správná cesta. Ustrašená společnost, která kriminalizuje svobodu projevu, a ještě k tomu v umělecké formě, není svobodnou společností," dodal Brož.

Reklama

Související články

Atrapy výbušnin v Brně rozmístili studenti

Makety výbušnin, které policisté nalezli 17. června na Jakubském a Dominikánském náměstí v Brně a které vyděsily obyvatele města, byly prací studentů vysoké...

Výběr článků

Načítám