Hlavní obsah

Atrapy výbušnin v Brně rozmístili studenti

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Makety výbušnin, které policisté nalezli 17. června na Jakubském a Dominikánském náměstí v Brně a které vyděsily obyvatele města, byly prací studentů vysoké školy ve věku 21 a 24 let. Vyrobili je v rámci semestrálního školního projektu pod názvem EXPLOSIVE, ovšem do centra Brna už je umístili bez vědomí profesora.

Článek

"Studenti se přiznali, že atrapy umístili 16. června mezi 21. a 22. hodinou na obě místa, kde je posléze nalezli občané. Starší ze studentů je vyrobil a mladší mu je pomáhal umístit. Předměty studenti nazývají "sochami" a hovoří o vizuální komunikaci s veřejným prostředím, o impulsu k zamyšlení a případné diskusi," potvrdil Mojmír Popp z brněnské policie a dodal, že ani jeden z nich nebyl schopen celou věc včas oficiálně oznámit a vysvětlit.

Na stánku s novinami na Jakubském náměstí se našla plechová krabička, na rohu domu na Dominikánském náměstí zase trubka. Obě náměstí byla tehdy na tři hodiny uzavřena a na místo byli povoláni pyrotechnici z Olomouce.

Mladíci obviněni z výtržnictví

"Vyšetřování napomohly videozáznamy z bezpečnostních kamer. Výrazný posun ve vyšetřování nastal 21. června, kdy pedagog vysoké školy oznámil, že nalezené předměty jsou zřejmě dílem jeho studentů, kteří je ve škole pod jeho vedením vyráběli. Mladíci uvedli, že upřímně litují následků, které jejich vědomé a záměrné jednání vyvolalo a údajně netušili, že vyvolá podobný efekt nebo že se jím bude zabývat policie," dodal Popp.

Studenti jsou stíhaní pro trestný čin výtržnictví. Kromě narušení veřejného klidu a pořádku vzal komisař v úvahu i finanční náklady na výjezd policejních jednotek, hasičů a dalších bezpečnostních složek, stejně jako ušlý zisk firem, který prozatím nebyl přesně vyčíslen.

Reklama

Související témata:

Související články

Obyvatele Brna vyděsily atrapy bomb

Tři hodiny byla uzavřena dvě náměstí v centru Brna. Zřejmě neznámý vtipálek totiž v jejich prostoru umístil atrapy bomb, což zjistili pyrotechnici přivolaní...

Výběr článků

Načítám