Hlavní obsah

Za lichvu mezi Romy padl první trest - 2,5 roku vězení

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

V rozplétání rozsáhlého lichvaření v romské komunitě v Bílovci na Novojičínsku padl první nepodmíněný trest. Údajná největší lichvářka, 68letá Helena Klinkovská, zůstane ve vazbě a navíc ji okresní soud ve středu za trestné činy vydírání a lichvy poslal na 2,5 roku do vězení. Obhájce se okamžitě odvolal ke krajskému soudu.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Obžaloba Klinkovskou vinila, že 40letou ženu na mateřské dovolené vydírala, aby před soudem vypovídala v její prospěch. "Vyhrožovala, že mne může srazit auto," líčila žena.

Klinkovská také měla ženě poskytnout potraviny a za ně požadovat nepřiměřené úroky ve výši až sto procent. "Tento skutek se však jako jediný nepodařilo prokázat," uvedl soudce Radim Švec.

Další Romce (32), taktéž na mateřské dovolené, zase Klinkovská prý půjčovala peníze od dvou do sedmi tisíc korun a z každé tisícikoruny si účtovala 600 korun. Podle obžaloby si tak Romka měla za téměř čtyři roky půjčit 180 tisíc korun a na úrocích zaplatit 54 tisíc korun. Vše splácela ze sociálních dávek a z přídavků na děti.

Dejte mi doživotní podmínku, prosila

"Není to pravda. Vždyť jsem neměla ani z čeho půjčovat. Z důchodu mi zůstávala tak tisícovka," obhajovala se obžalovaná, která už dříve proslula výrokem, že pro svou dobrotu ji přezdívali Matka Tereza.

Jak zopakovala, určitě jde o komplot konkurenčních rodin a policie. "Informovala jsem se a lichva není dokazatelná," uvedla Klinkovská a přiznala, že téměř měsíční vazbu špatně snáší. "Dejte mi třeba nucené práce nebo doživotní podmínku, ale neposílejte mne zpět do vazby. Já se tam dusím," zdrceně prosila.

I obhájce už minule uvedl, že na vazbu jistě doplatí zdravotními komplikacemi. Protože ale zároveň neskončilo další soudní řízení kvůli údajné lichvě Klinkovské, soud vazbu potvrdil a přidal dvouapůlletý rozsudek. Ten odsouzená přijala už klidně, chtěla si jen promluvit s přítomnými rodinnými příslušníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Souzená lichvářka zastrašovala svědky

Osmašedesátiletá Helena Klinkovská, obžalovaná kvůli statisícové lichvě mezi Romy v Bílovci na Novojičínsku, skončila ve vazbě. Důvodem je podezření policie,...

Výběr článků

Načítám