Hlavní obsah

Souzená lichvářka zastrašovala svědky

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Osmašedesátiletá Helena Klinkovská, obžalovaná kvůli statisícové lichvě mezi Romy v Bílovci na Novojičínsku, skončila ve vazbě. Důvodem je podezření policie, že i přes probíhající soudní proces v trestné činnosti pokračovala. Žena obvinění popírá, prý ji místní sami nazývali Matka Tereza.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Policejní rada jí sdělil obvinění z trestných činů vydírání a lichvy. Koncem roku 2003 nutila pod pohrůžkou násilí 40letou ženu z Bílovce, aby změnila svou výpověď před soudem v její prospěch," sdělila novojičínská policejní mluvčí Miroslava Šálková.

Klinkovská pak té samé ženě měla v únoru a březnu poskytnout potraviny za 6500 korun, za jejichž vrácení si účtovala nepřiměřené úroky ve výši až 100 procent. Oběť lichvy jí musela vydat veškeré peníze z přídavků na děti a sociální podpory.

U soudu i dcery Klinkovské

Stejně měla Klinkovská postupovat i vůči 32leté ženě opět z Bílovce, která si půjčovala pravidelně od dvou tisíc do sedmi tisíc korun. "Z každé tisícikoruny si ale obviněná účtovala úrok 600 korun. Žena si tak od června 2000 do února 2004 půjčila celkem 180 tisíc a na úrocích zaplatila 54 tisíc korun," dodala policejní mluvčí.

I v tomto případě dlužnice utrácela sociální podporu a přídavky na děti. Klinkovská tvrdí, že jde o spiknutí. "Všem jsem pomáhala, dokonce mi říkali, že jsem jako Matka Tereza," hájila se již dříve před soudem. V případě odsouzení jí hrozí odnětí svobody v délce dva až osm let.

Kvůli lichvě jsou postaveny před soud i obě dcery Klinkovské.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám