Hlavní obsah

Za dlouhá léta znásilňování a zneužívání malých chlapců dostal sbormistr šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za znásilňování a zneužívání malých pěvců zpřísnil o dva roky ve středu pražský vrchní soud pětačtyřicetiletému sbormistrovi čtyřletý trest vězení. Soud tak částečně vyhověl odvolání státní zástupkyně, která požadovala přísnější trest. Součástí trestu je i desetiletý, tedy maximální, zákaz práce s dětmi. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako hlavní líčení u městského soudu i středeční odvolací jednání bylo z důvodu ochrany obětí konáno za zavřenými dveřmi.

U hlavního líčení státní zástupkyně navrhovala pro sbormistra devítileté vězení, soud ale muži uložil trest jen čtyřletý, proto žalobkyně podala proti listopadovému rozsudku odvolání.

„Museli jsme se částečně ztotožnit s tím odvoláním podaným paní státní zástupkyní, a to z toho důvodu, že i z našeho pohledu ten trest uložený pod dolní hranicí není v souladu se zákonem a podmínky pro jeho uložení nebyly splněny,“ uvedl předseda odvolacího senátu Miroslav Pavrovský.

Podle odvolacího soudu byl nalézací pražský městský soud při provádění důkazů poněkud nedůsledný, zejména při výslechu znalce. Podle znalce ovládací a rozpoznávací schopnosti obžalovaného v době páchání trestní činnosti nebyly vůbec omezeny a on tak mohl onu trestnou činnost vyhledáním pomoci ukončit. „On to ale nechtěl, protože mu to vyhovovalo,“ konstatoval soudce.

„Bude to těžké, ale zasloužím si to. Budu se se svou deviací léčit a budu respektovat rozhodnutí soudu,“ uvedl ve středu obžalovaný.

Sbormistr dostal čtyři roky za znásilňování chlapců. Říkal tomu kanadská muka

Krimi

Sbormistr mladé chlapce zneužíval dlouhých deset let, mezi roky 2002 a 2012. Dílčích činů tak byly stovky. Šlo zejména o lechtání, hlazení, osahávání rozkroku… obžalovaný to nazýval „kanadskými mukami“ a označoval to za hru. Jeden z mladíků u hlavního líčení uvedl, že se na něm sbormistr pokusil o soulož. Ke zneužívání docházelo na faře, u sbormistra doma, na soustředění sboru či v autě cestou na zkoušky nebo mše.

Přesto, že jednání obžalovaného nebylo chlapcům příjemné, nikomu to nehlásili. Jednak se to báli někomu říct a jednak byl pro ně sbormistr autoritou. Někteří z nich se později potýkali s depresemi či sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním, výčitkami svědomí, pochybnostmi o své sexuální preferenci a problémy při navazování vztahů s dívkami.

Na celou věc se přišlo díky výpovědi jednoho z pěvců sboru, když na policii vypovídal k jiné záležitosti. Rodiče dvou z poškozených se i přesto u hlavního líčení za obžalovaného přimlouvali, aby nešel do vězení. Podle nich je kvalitní, obětavý a nezištný člověk.

Sbormistr se u soudu ke svému jednání přiznal a vyjádřil nad ním lítost. Prý až díky léčbě v psychiatrické léčebně si uvědomil, že jeho chování bylo sobecké a zanechalo na obětech následky. Nalézací soud to, spolu s tím, že se svého jednání dopouštěl ve stavu zmenšené příčetnosti, zohlednil při ukládání trestu, který je pod spodní hranicí zákonné trestní sazby. Ta v případě znásilnění dítěte činí pět až dvanáct let vězení.

Muž se také po zadržení a následném propuštění z vazby dobrovolně přihlásil v psychiatrické léčebně na léčbu homosexuální pedofilie. Sexuologické ústavní léčení je také součástí jeho trestu.

Poškozeným musí také muž vyplatit téměř dva miliony jako nemajetkovou škodu.

Muž z Ostravska sliboval přístup k extrémnímu pornu. Obohatil se o milion

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám