Hlavní obsah

Sbormistr dostal čtyři roky za znásilňování chlapců. Říkal tomu kanadská muka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbormistrovi, který dlouhodobě znásilňoval a zneužíval malé zpěváky ve farním pěveckém sboru, uložil ve středu pražský městský soud čtyři roky vězení. Muž se léčí a projevil nad skutky lítost. Součástí trestu je i ústavní sexuologické léčení a maximální, tedy desetiletý zákaz práce s dětmi. Verdikt zatím není pravomocný. U soudního přelíčení se dva z rodičů obětí za muže přimlouvali, aby nešel do vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Muž se po svém zadržení ke skutkům postupně přiznal a po propuštění z vazby dobrovolně nastoupil do bohnické léčebny, kde se přes rok léčí s homosexuální pedofilií.

Chlapců, které sbormistr znásilnil nebo zneužil, bylo podle rozsudku celkem 16. Trestnou činnost páchal v letech 2002 až 2012. Místo, kde muž působil, nebylo při vyšetřování ani u soudu zveřejněno kvůli ochraně obětí.

Až díky léčbě jsem si uvědomil, jaké moje jednání zanechalo následky na mých obětech a jak bylo sobecké
obžalovaný muž

Za znásilnění dítěte hrozí pět až 12 let vězení. Soud uložil trest pod sazbou, protože zohlednil mimo jiné to, že muž skutky kvůli své deviaci spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti. „V hlavním líčení projevil upřímnou lítost, která byla nehraná a skutečně evidentní. Má také upřímnou snahu napravit své jednání,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková. S bývalými svěřenci, kteří vznesli nároky na náhradu nemajetkové újmy, uzavřel sbormistr dohody o narovnání a kvůli vyrovnání prodal nemovitost.

Obžalovaný muž se z dnešního jednání omluvil pro nemoc. Na začátku soudního procesu ale přiznal vinu. „Hluboce lituji všech svých činů. Také lituji, že jsem odbornou pomoc nevyhledal dříve. Až díky léčbě jsem si uvědomil, jaké moje jednání zanechalo následky na mých obětech a jak bylo sobecké,“ vzkázal ve středu z Bohnic.

Trestnou činnost páchal muž na různých místech – přímo v budově farnosti, ve svém domě, v autě cestou ze sborové zkoušky, na soustředění sboru v Itálii, na hotelovém pokoji nebo i při cestě vozem na mše v různých kostelích. Jednotlivých dílčích útoků spočívajících v osahávání, masturbaci či orálním sexu byly podle výpovědí sboristů stovky. Celá jeho trestná činnost poté vyšla najevo náhodou, když jeden ze sboristů vypovídal na policii k jiné trestné věci.

Někteří rodiče se za muže přimlouvali

Bývalí zpěváci pak při policejních výpovědích vzpomínali například na to, že lechtání na stehnech a břiše, které postupně přecházelo v hlazení a osahávání rozkroku, nazýval sbormistr „kanadská muka“ a vydával je za hru. Jeden ze sboristů vypověděl i to, že se na něm muž pokusil o anální soulož.

Chlapci se dospělé autoritě aktivně nebránili. Počínání jim nebylo příjemné, zároveň se báli, že se o něm někdo dozví. Někteří se později potýkali s depresemi či sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním, výčitkami svědomí, pochybnostmi o své sexuální preferenci a problémy při navazování vztahů s dívkami. Odbornou pomoc ale nevyhledali. Jejich rodiče se se sbormistrem přátelili. Matka jednoho z poškozených a otec druhého se u soudu za muže dokonce přimlouvali, aby nešel do vězení. Označili ho za kvalitního, obětavého a nezištného člověka.

Učitel tance zneužíval holčičky, šestiletou si chtěl vzít: Soud potvrdil 9 let vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám