Hlavní obsah

Za brutální vraždu novorozeněte dostala mladá matka 16 let

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové odsoudil 19letou ženu z Jičínska na 16 let do vězení za vraždu dcery. Dítě podle obžaloby zabila loni 3. června poté, co je doma tajně porodila. U soudu obžalovaná nevypovídala, k činu se však doznala v přípravném řízení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soud s dívkou, která podle obžaloby zavraždila novorozence.

Článek

Rozsudek není pravomocný, obžaloba i obhajoba si ponechaly lhůtu na možné odvolání.

Sotva zletilá dívka porodila dceru doma, v jenom z bytů obytného domu v menší obci na Jičínsku. „Poté, co poškozenou spontánně porodila na WC, uchopila ji za dolní končetiny a minimálně jednou s ní udeřila o podlahu. Poškozená i nadále jevila známky života, tak ji poté, co napustila plastovou vaničku vodou, topila položenou do vody obličejem ke dnu vaničky. To trvalo dvě až tři minuty,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obžalovaná otěhotněla po zhruba měsíční známosti, intimní styk však měla v té době i s dalším mužem. Když zhruba ve dvou třetinách těhotenství přišla její matka na to, že je dívka v jiném stavu, dala najevo, že s tím nesouhlasí.

Utopila ve vaničce novorozence, kterého zplodila s krátkou známostí, tvrdí obžaloba

Krimi

„Kdyby nebyla reakce matky taková, nikdy by k takovému jednání nedošlo,“ domníval se obhájce.

Jak vyplynulo z výpovědi obžalované u policie, zvažovala zpočátku, že si dítě nechá. Dívala se i po výbavičce. Pak zamýšlela dát dítě do babyboxu. Když jí ale matka nechtěla pomoci a stavěla se k problému negativně, začala obžalovaná plánovat, že dítě zabije.

Znalci u obžalované zjistili intelekt na hranici lehké mentální retardace, ale důsledků svého jednání si je vědoma. Nebylo u ní zjištěno rozrušení během porodu, naopak znalci z oboru gynekologie a porodnictví potvrdili, že její jednání bylo plánovité. Současně však u ní konstatovali možnost resocializace.

Zdravotní sestra v Ulmu se pokusila zabít pět předčasně narozených dětí

Evropa

„Krajský soud zachoval právní kvalifikaci, což je zřejmě v pořádku. Ovšem výše trestu se mi zdá nepřiměřeně vysoká,“ uvedl obhájce obžalované. Ve své závěrečné řeči navrhoval, aby soud využil možnosti uložit trest pod spodní sazbou, tedy nižší než 15 let.

Podle předsedy trestního senátu Luboše Sováka ale nebylo možné uložit trest nižší než 15 let. „Už s ohledem na plánování a přípravu,“ řekl během ústního odůvodnění rozsudku. Lhůtu pro odvolání si ponechala i státní zástupkyně, výrok soudu však v podstatě vychází z jejího závěrečného návrhu. Souhlasí i se zařazením obžalované do mírnějšího typu věznice.

Policie našla mezi narkomany matku podezřelou z vraždy novorozence

Krimi

„Soud využil dobrodiní zákona, kdy i při uložení trestu vyššího než 15 let může obžalovaného, poté odsouzeného, umístit do věznice mírnějšího typu. A právě v tomto případě soud zohlednil všechny polehčující okolnosti a možnost nápravy,“ vysvětlila soudkyně s tím, že se jednalo o relativně nízký věk obžalované, minimum jejích životních zkušeností, přiznání i dosavadní řádný život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám