Hlavní obsah

Policie našla mezi narkomany matku podezřelou z vraždy novorozence

Právo, hon
Karviná
Aktualizováno

Policii se podařilo objasnit vraždu novorozeného dítěte, které bylo v červenci nalezeno v kontejneru na odpad v Karviné. Z vraždy byla obviněna jednatřicetiletá žena, která je závislá na pervitinu a o dítě se nechtěla starat. Soud již rozhodl o jejím vzetí do vazby.

Foto: Policie ČR

Oblečení, ve kterém byl nalezen mrtvý novorozenec.

Článek

Jak uvedl vyšetřovatel Martin Lichý, za objasněním případu stojí mravenčí práce s několika stovkami podezřelých žen. „Nejprve se nám podařilo zjistit, že matka mrtvého dítěte je uživatelkou omamných a psychotropních látek, takže jsme se snažili dát dohromady množinu žen, které užívají drogy. Toxi tým nejprve vytipoval přes 340 žen, následně jsme tento počet snížili na 250,“ řekl kriminalista.

Zavražděný novorozenec v Karviné byl zabalený v povlečení. Policie hledá matku

Krimi

Všechny ženy se podle něj podrobily odběrům biologických vzorků. „Takto se nám podařilo zachytit maminku dítěte. Dá se říct, že analýza DNA byla v tomto případě klíčová,“ dodal. Obviněná žena přitom není prvorodičkou. Na otázku, kolik má dětí a zda se o ně stará, nebo jsou v náhradní péči, policie odmítla odpovědět. Nesdělila ani způsob usmrcení.

Babybox byl kousek

„Žena s vyšetřovateli částečně spolupracuje a dá se říct, že motivem činu bylo její sociální postavení,“ doplnil Lichý s tím, že žena dospěla k názoru, že se o dítě jako osoba závislá na pervitinu nedokáže postarat. Proč ale dítě zavraždila a nevyužila například možnosti odložení do babyboxu, který se nachází nedaleko místa nálezu, zůstává nezodpovězenou otázkou.

Matka podezřelá z vraždy kojence v Brně je ve vazbě

Krimi

Policie se zabývala také možností, zda se na vraždě nepodílel i někdo jiný, tato hypotéza ale byla vyloučena. „Lékaře nenavštěvovala, na porod se nijak nepřipravovala a lidé v jejím nejbližším okolí netušili, že je těhotná. Nevěděl to ani otec dítěte,“ doplnil kriminalista.

Policie na území Moravskoslezského kraje od roku 2001 vyšetřovala celkem čtyři vraždy novorozenců, aktuální případ je pátý. Pachatele se vždy podařilo usvědčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám