Hlavní obsah

Za aktivistu Pence se postavil senátor Štětina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté ve středu odeslali státnímu zástupci návrh obžalovat bývalého disidenta Stanislava Pence pro pomluvu. Penc se pomluvy údajně dopustil na tiskové konferenci ministerstva vnitra. Za Pence se ve čtvrtek postavil ve svém vyjádření senátor Štětina, který podobný dotaz vznesl v písemné podobě.

Článek

Aktivista tvrdí, že se pouze zeptal, zda František Pachl, který velel zásahu proti technoparty CzechTek, pracoval pro Státní bezpečnost.

Senátor Jaromír Štětina tutéž otázku položil v dopisu vedoucímu Kanceláře policejního prezidenta René Tichému, když jej požádal o sdělení osobního evidenčního čísla Mgr. Pachla a o sdělení údajů o kádrovém postupu od začátku služby až dodnes u Františka Pachla z okresního ředitelství Policie ČR Tachov.

Štětina obdržel od Tichého odpověď ve které se říká, že požadavku nemůže vyhovět, neboť informace podléhají režimu zákona o ochraně osobních údajů.

"Dovoluji si požádat policii a příslušného státního zástupce o sdělení, zda jsem se uveřejněním obsahu mé korespondence s vedoucím Kanceláře policejního prezidenta, kde byl položen stejný inkriminovaný dotaz, nedopustil stejného trestného činu jako Stanislav Penc," uvedl Jaromír Štětina v tiskovém prohlášení.

Štětina: je to absurdní

"Snaha obžalovat pana Pence je absurdní, právě tak jako je absurdní, když se občan tohoto státu nemůže 16 let po Listopadu dozvědět, kdo z dnešních příslušníků policie byl estébák nebo nebyl," doplnil Štětina.

Podle policie slova Pence naplnila skutkovou podstatu trestného činu pomluvy. "Policisté případ uzavřeli a nepřipustili žádný můj návrh na doplnění vyšetřování," řekl Penc. Informaci potvrdilo tiskové oddělení pražské policie. "Věc nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu a každý státní zástupce jim to musí vrátit," doplnil Penc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám