Hlavní obsah

Vzorky DNA ze zahraničí bude moci policie získat on-line

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když chce český detektiv získat údaje ze zahraničních databází vzorků DNA nebo otisků prstů, musí napsat žádost, poslat ji přes nadřízené poštou a pak několik týdnů nebo dokonce měsíců čekat na odpověď. Od příštího roku má stejná procedura trvat maximálně několik minut, ale má to háček: Česko má zatím málo specialistů pro Národní kontaktní centrum.

Foto: Profimedia.cz

Koncepce molekuly DNA vytvořená počítačem

Článek

Právě to má on-line výměnu informací od srpna příštího roku zajišťovat. K jeho zřízení jsme se zavázali přistoupením k tzv. Prümské úmluvě a důvod byl přitom jasný, mezinárodní sdílení klíčových kriminalistických informací přes internet šetří detektivům drahocenný čas.

„Výměna dat v oblasti genetiky a daktyloskopie výrazně zrychlí trestní řízení. Místo současného systému zasílání žádostí o právní pomoc bude přímý dotaz s on-line odpovědí v řádu minut,“ řekl k tomu ředitel Kriminalistického ústavu Pavel Kolář, pod nímž má nové pracoviště během příštího roku vzniknout.

K tomu je ale zapotřebí nových specialistů, především genetiků, které nyní Kriminalistický ústav nemá. „Pro aktivity spojené se vznikem Národního kontaktního centra jsme žádali o třicet lidí, rozhodnutím policejního prezidenta jsme zatím obdrželi šest tabulek a příslib dalších míst v příštích letech,“ uvedl Kolář.

Současný personální stav tak podle něho sice není dostačující, zároveň ale šéf ústavu ubezpečil, že centrum bude schopné pracovat i s omezeným počtem lidí. „Například v Rakousku nebo v Německu na tom byli v době spuštění systému podobně,“ poznamenal Kolář.

Odchází expert na hlasovou analýzu

Kriminalistický ústav jakožto klíčové policejní analytické pracoviště se v poslední době potýká s odlivem špičkových odborníků. Do civilu ke konci roku odchází např. jediný expert na analýzu hlasu, kterého až dosud policie měla, čímž de facto ztrácí důležitou schopnost rozumět odposlouchávaným hlasům nebo identifikovat anonymní bombové vyděrače.

Právě odchod Jana Málka, resp. neschopnost vedení policie udržet ho ve službách sboru, přitom zmínil nový náměstek ministra vnitra Viktor Čech jako jeden z důvodů svých rozepří s policejním prezidentem Oldřichem Martinů a jeho nedávné rezignace na post náměstka šéfa policie.

Kolář v této souvislosti Právu řekl, že ústav s Málkem vyjednává o tom, aby na základě externí smlouvy alespoň pomáhal se zaškolováním svých nástupců.

Právě fonoskopie, jak se jeho obor jmenuje, je totiž pro detektivy klíčová. Analýza hlasu pomáhá detektivům poznat, kdo mluví na různých nahrávkách, nebo v případě jejich nesrozumitelnosti dekódovat obsah hovoru. A Málek u policie hlasy analyzoval více než 30 let, žádného nástupce ale doteď nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám