Hlavní obsah

Výtržník oklamal cizím jménem policii i soud

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Nikdy nic neprovedl a přesto měl Mário N. (27 let) z Olomouce ve výpisu rejstříku trestů záznam výtržníka. Tak začal unikátní případ nevídané finty a záměny jmen darebáka se slušným člověkem, který teprve v pátek rozluštil Okresní soud v Novém Jičíně.

Článek

Na počátku všeho bylo ztracení slovenského občanského průkazu Mária N., který našel Petr Vysloužil (27 let) také z Olomouce.  Když pak v červenci loňského roku Vysloužil před jednou restaurací v Novém Jičíně napadl jiného muže, přivolaným policistům se prokázal cizí občankou.

"Jsme si podobní, tak jsem zkusil ukázat jeho občanku a vyšlo to," přiznal soudu Vysloužil. Oba mají nakrátko sestřižené vlasy a nosí brýle, na první pohled jsou obtížně rozeznatelní. Policisté na léčku skočili a vyšetřování vedli sice se správnou osobou, ale pod cizím jménem.

Stejně se nechali tahat za nos i státní zástupce a soudce. Na chybu nemohli přijít, protože na dokladu byla slovenská adresa a úřední obsílky si Vysloužil nechával posílat na adresu svého olomouckého přechodného bydliště. Navíc soudce kvůli bezproblémového přiznání pachatele a nižší nebezpečnosti činu rozhodl v srpnu 2004 trestním příkazem, tedy bez přítomnosti pachatele. Vysloužil vystupující pod falešným jménem dostal za výtržnictví podmínku na rok a tři měsíce.

Záznam našel náhodou

Zasáhla až náhoda. Mário N. ve svém zaměstnání obchodního zástupce musel v březnu letošního roku přejít na živnost, k čemuž potřeboval čistý výpis trestního rejstříku. "Zděsil jsem se, když  dorazil s čerstvým záznamem za výtržnictí v Novém Jičíně, kde jsem snad ani nikdy nebyl," prohlásil.

Okamžitě se obrátil na soud a roztočil další vyšetřování. Naštěstí opět pomohla náhoda a při dalším Vysloužilově závažnějším trestném činu policisté našli další doklady a věci Mária N..

I když při soudu ještě musel na lavici obžalovaných, neseděl tam dlouho. "Povoluje se obnova řízení a zároveň se tímto ruší srpnový trestní příkaz," konstatoval soudce Jaromír Pšenica. Máriovi N. se viditelně ulevilo a doufá, že výmaz záznamu v rejstříku trestů nepotrvá dlouho. "Od března nemůžu dělat živnost, ale náhradu nepožaduji. Co si na lumpovi vezmu, vždyť ho k soudu přivedli v poutech odněkud z vězení. Hlavně ať už mám tuhle nepříjemnou věc z krku," prohlásil na několik měsíců odsouzený výtržník, ale nyní opět spořádaný občan Mário N.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám