Hlavní obsah

Výstřel v letadle s Babišem trefil kuchyňskou desku, podle inspekce nešlo o trestný čin

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Člen ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) se nedopustil výstřelem na palubě armádního letadla trestného činu. K incidentu, který se odehrál v květnu před odletem delegace z Bruselu, došlo podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) neúmyslně při odevzdávání zbraně. Policistův nadřízený rozhodne, zda členovi ochranky uloží kázeňský postih.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vládní airbus na archivním snímku.

Článek

O vývoji v případu informovala v pondělí mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „K výstřelu ze služební zbraně příslušníka policie došlo náhodným způsobem, konkrétně nevhodnou manipulací při vybíjení zbraně před jejím uložením,“ napsala mluvčí na webu.

„Výstřelem byla zasažena kuchyňská deska vládního letadla, čímž byla způsobena škoda ve výši 1000 korun. Nebylo zjištěno žádné jiné poškození letadla a nikdo z přítomných nebyl zraněn,“ upřesnila s tím, že se policista nedopustil trestného činu a případ vyřeší jeho nadřízený jako kázeňskou záležitost.

Výstřel na palubě vládního letounu se ozval 28. května, když člen ochranky ukládal před odletem z Bruselu zbraň kapitánovi letounu do bezpečnostní schránky, jak je to obvyklé. Muž vytáhl zásobník a podle informací Práva zřejmě při ráně jistoty (směrem k zemi) zůstal v hlavni náboj.

Letadlo bylo v té chvíli na ploše letiště, premiér byl již u svého místa uvnitř. „Chtěl jsem si sednout na místo a najednou se ozvala strašná rána. Vojáci mají předpisy, jak má ta ochranka se zbraněmi nakládat. Ten člen ochranky podle toho postupoval, ale při tom se to stalo,“ popsal na konci května Novinkám premiér. Technici pak zkontrolovali palubu letadla a vše bylo v pořádku.

Případem se začala zabývat GIBS, Babiš ale již tehdy sdělil, že nechce, aby dotyčný člen ochranky přišel o místo. „To je náhoda, to se stane,“ dodal premiér, který byl na neformální pracovní večeři Evropské rady.

Podobná situace se nestala ve vládním letadle poprvé, člen ochranky někdejšího ministra obrany Antonína Baudyše prostřelil podlahu stroje v červnu 1994 při letu delegace do Švédska. Policista pistolí nejspíše zavadil při vstávání o opěradlo sedadla. Benzin tehdy zaplavil zavazadlový prostor, havárii nakonec na letišti ve Stockholmu likvidovaly dva hasičské sbory.

Výběr článků

Načítám