Hlavní obsah

Výstřel z pistole na palubě letadla s Babišem

Právo, Novinky, kub, jam, rav, zpe
Aktualizováno

Na palubě letadla s premiérem Andrejem Babišem (ANO) došlo v úterý ještě před odletem z Bruselu k výstřelu z pistole člena ochranky. Věc šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů, uvedla Česká televize. Výstřel se podle informací Práva ozval ve chvíli, kdy člen ochranky odevzdával zbraň, vytáhl zásobník a zřejmě při ráně jistoty (směrem k zemi) zůstal v hlavni náboj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vládní airbus na archivním snímku

Článek

„Šlo o náhodný výstřel, při kterém se nikomu nic nestalo. Policista nejspíše manipuloval se zbraní v tom smyslu, že ji chtěl odložit do zabezpečené schránky. V tu chvíli zazněl výstřel,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj obeznámený s událostí. Letadlo tou dobou stálo na ploše letiště.

Podle informací Práva došlo k incidentu ve chvíli, kdy člen ochranky odevzdával zbraň kapitánovi letadla, jak je zvykem. Při kontrole zbraně vytáhl zásobník, v nábojové komoře však zůstala střela a zřejmě při ráně jistoty došlo k výstřelu.

Babiš si právě sedal na místo

Premiér Babiš byl ve chvíli incidentu už u svého místa. „Chtěl jsem si sednou na místo a najednou se ozvala strašná rána. Vojáci mají předpisy, jak má ta ochranka se zbraněmi nakládat. Ten člen ochranky podle toho postupoval, ale při tom se to stalo,“ popsal Novinkám premiér.

„Rána šla do plechové skříňky v kuchyňce. Technici poté zkontrolovali letadlo, zjistili, že je vše v pořádku, tak se letělo do Prahy. Nikomu se nic nestalo, Babiš z incidentu nechce nic dělat,“ popsal Právu zdroj, který byl v době výstřelu na palubě letadla.

Výstřel šetří GIBS

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová Novinkám sdělila, že případ se týká výstřelu ze služební zbraně člena ochranky premiéra, ke které došlo na palubě letadla před jeho odletem.

Inspekce si případ podle mluvčí převzala ve středu a prověřování je na samém začátku. „Zjišťujeme veškeré okolnosti,“ dodala.

Premiér Novinkám řekl, že nechce, aby dotyčný člen ochranky přišel o místo. „To je náhoda, to se stane.“

Babiš byl v Bruselu na neformální pracovní večeři Evropské rady.

Se střelbou na palubě letadla měl zkušenost i někdejší ministr obrany Antonín Baudyš. Při cestě do Švédska člen ochranky při manipulaci se zbraní prostřelil podlahu letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám