Hlavní obsah

Vystrašený muž naletěl falešnému bankéři, přišel o 223 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Falešný bankéř opět úřadoval. Tentokrát podvedl 57letého muže z Ústeckého kraje, který během šesti hodin, kdy ho neznámý muž po telefonu naváděl, přišel o značnou sumu peněz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bankovky české měny různé nominální hodnoty

Článek

Poškozenému zazvonil mobilní telefon v dopoledních hodinách. Když hovor přijal, na druhé straně se představil bankéř ČNB.

„Prvotním úmyslem pachatele je vždy vyvolat strach ze ztráty peněz a pak jednoduše manipulovat s obětí,“ připomněla obvyklou legendu podvodníků ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Volající poškozenému sdělil, že jeho účet byl napaden neznámým pachatelem, který může zneužít jeho bankovní identitu k pořízení úvěru. Poté byl fiktivním bankéřem instruován, aby si ihned do telefonu nainstaloval aplikaci Teamviewer quicksupport. „Jedná se o program umožňující vzdálený přístup jiné osoby do vašeho telefonu,“ vysvětlila mluvčí.

Ve chvíli, kdy měl pachatel přístup k mobilnímu telefonu poškozeného, sjednal si úvěr na 650 tisíc korun, který byl ihned zaslán na účet poškozeného.

„Následně ho instruoval, aby v několika případech vybral finanční hotovost a na určeném místě jí předal kurýrovi,“ popsala Hyšpletrová. Poškozený podle ní nejenže vybral a předal celou částku, která mu tam byla poslána, ale z jeho účtu odešly i další finanční prostředky.

„Ve výsledku to dělá, že je minus 223 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí částku, o kterou podvedený muž přišel.

Další oběť falešného bankéře. Žena si půjčila čtvrt milionu a peníze hned poslala podvodníkovi, bude splácet

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám