Hlavní obsah

Vyšetřování zatím neprokázalo týrání seniorů

OSTRAVA

Policejní vyšetřování v ostravském domově důchodců, který jeho zaměstnanci kritizovali za neetické zacházení se seniory, zatím nekončí. Policie do dnešního dne nepotvrdila, že by chování zdravotnického personálu naplnilo skutkovou podstatu trestného činu týrání.

Foto: Jiří Růžička, Právo
Článek

Poměry v domově v Petruškové ulici vyšetřoval od poloviny října speciálně sestavený tým, který však dosud nezjistil, že by k týrání důchodců v ústavu docházelo. "Činnost tohoto týmu byla včerejšího dne ukončena. Policisté však na případu pracují a dále prověřují podaná trestní oznámení, respektive podezření ze spáchání trestných činů," sdělila ve středu místní policejní mluvčí Ilona Branžovská.

Jeden případ však policie již předala městskému úřadu k přestupkovému řízení. Podle mluvčí zaměstnanci porušili interní předpis, když sepisovali pozůstalost po jednom z pacientů. "Zdravotní sestry nadále využívaly jednu z věcí, která patřila zemřelému, místo aby ji odevzdaly do skladu," upřesnila Branžovská, aniž ji specifikovala.

Ředitel přišel o funkci

Aféra v ostravském domově důchodců vypukla začátkem tohoto října, kdy bývalá zaměstnankyně poukázala na dlouhodobé týrání starých lidí personálem domova. Zdravotní sestra ve své stížnosti sociálnímu odboru ostravského magistrátu uvedla, že senioři trpěli dehydratací a nedostatečnou hygienou. Jako alarmující zveřejnila případ ženy, která si po pádu při koupání stěžovala na bolest nohy. Staniční sestra jí však nezajistila potřebná vyšetření a až po měsíci se ukázalo, že noha je zlomená.

Ke kritice se přidali i někteří příbuzní zde ubytovaných důchodců. Skandál stál ředitele ústavu Josefa Huška místo. Část podřízených i klientů se však za něj postavila a domáhá se jeho navrácení na ředitelský post.

Reklama

Související témata:

Související články

Skandál v domově důchodců ředitele neohrozil

Ostravští radní neodvolali z funkce ředitele domova důchodců v Ostravě-Zábřehu Josefa Huška, jehož ústav v Petruškově ulici čelí palbě kritiky kvůli šikanování...

Výběr článků

Načítám