Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy zneužití Vojenského zpravodajství policie ukončila

Právo, Radim Vaculík

Vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ruku v ruce s olomouckými vrchními žalobci skončili po půl roce vyšetřování kauzy údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování několika lidí včetně bývalé manželky expremiéra Petra Nečase Radky.

Foto: Novinky

Petr Nečas jde s manželkou Janou k výslechu v kauze Vojenského zpravodajství. Archivní snímek

Článek

Podle zjištění Práva už policisté dokonce na příští týden naplánovali seznámení všech čtyř obviněných s vyšetřovacím spisem, který tedy do té doby musí být uzavřen a kompletní. Obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby čelí bývalá šéfka Nečasova kabinetu a jeho nynější manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová), dále poslední dva ředitelé vojenské tajné služby Ondrej Páleník a Milan Kovanda, společně s nimi pak šéf jednoho z odborů zpravodajství Jan Pohůnek.

Toho navíc společně s Kovandou viní detektivové i z porušování povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že vyplatili 125 tisíc korun soukromé bezpečnostní agentuře za březnové sledování dvou podřízených Nagyové.

Kovanda už požádal o to, aby mohl tuto údajnou škodu vůči státu uhradit ze svých peněz. Obrana konstatovala, že bude komunikovat jen s policií, nikoli s ním.

Sledování, či ochrana?

Jediné, co nyní ještě detektivům schází do vyšetřovacího spisu doplnit, je odborné vyjádření policistů z Útvaru zvláštních činností (ÚZČ), který se specializuje na odposlechy a sledování osob. Ti by měli vyjasnit, zda vojenští zpravodajci skutečně loni na podzim sledovali dva týdny Radku Nečasovou, jak tvrdí vyšetřovatelé, nebo ji naopak pouze chránili před sledováním, čímž se hájí obvinění Páleník s Kovandou a Pohůnkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

„Vzhledem k tomu, že oni (ÚZČ) tyto činnosti provádějí a de facto školí všechny tajné služby a jejich operativce, tak by měli asi vědět, co to naplňuje. To opatření o přibrání těchto policistů kvůli expertnímu vyjádření jsme učinili 25. listopadu,“ řekl ve středu Právu náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

Obvinění proti tomuto postupu žalobců podali námitky, kterými se nyní zabývá Nejvyšší státní zastupitelství, ale postup vyšetřovatelů to nezastaví.

„Nám to v ničem nebrání ukončit vyšetřování a zahájit seznamování obviněných se spisem. V okamžiku, kdy první z nich zasedne ke stolu a bude mu předložen šanon se spisem, už v něm bude úplně vše. Vyjma toho vyjádření ÚZČ už je jinak vše hotovo,“ potvrdil Komár.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek obviněný v kauze Nagyová

Jak se Právu podařilo zjistit, první dvojice obviněných si přijde na policii postupně prostudovat spis 10. prosince a budou to nejprve Kovanda a po něm Jana Nečasová-Nagyová. O den či dva později je budou následovat Páleník a 13. prosince Pohůnek, poté seznamování zřejmě skončí.

Samotné obviněné překvapilo rozhodnutí žalobců přibrat experty z policejního útvaru zabývajícího se sledováním. Do jednoho tvrdí, že tomuto postupu nerozumějí.

„Je to totální nesmysl. Oni až teď, po šesti měsících, zjišťují, co to vlastně bylo, jestli sledování, či nikoli. Připadá mi to, jako by nejdříve našli viníky a pak teprve hledají trestný čin,“ kritizoval ve středu aktivity žalobců a vyšetřovatelů Páleník.

Zpravodajci pracují jinak než policie

Upozornil, že zpravodajské služby pracují podle jiných principů a zákonů než policie. „Je to úplně jiný typ práce – jak to dělají oni a my,“ doplnil současný šéf Státních hmotných rezerv Páleník, který je však kvůli stíhání na neplacené dovolené.

„Naprosto nechápu ten důvod přizvání ÚZČ. Mají jiné pravomoci a vůbec se nezabývají těmi nuancemi, které má Vojenské zpravodajství k prověřování bezpečnostních rizik či zjišťování rizik vůči osobám. Nevím, k čemu by se měli vyjadřovat, když neznají formy a metody zpravodajské služby,“ uvedl ve středu Pohůnek.

Ten se navíc obrátil se stížností i na poslance a tamní dosud neustanovenou komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství. „Podle zákona totiž jediný kompetentní, kdo si může od Vojenského zpravodajství vyžadovat jakékoli materiály, je právě tato komise, a nikoli policie či státní zástupci,“ vysvětlil Pohůnek důvod stížnosti.

„Proto jsme se na ně obrátili a uvidíme, jestli si poslanci nechají, anebo nenechají zasahovat do svých pravomocí,“ dodal obviněný zpravodajec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám