Hlavní obsah

Vyhrožoval družce, že ublíží půlročnímu synovi. Nikdy bych to neudělal, hájil se muž z Plzně u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hádce se svou družkou měl vyhrožovat, že ublíží jejich šestiměsíčnímu synovi. Pak dítě z domu unesl. Podle obžaloby, kterou začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni, tím měl Jan Tříska spáchat zločin braní rukojmích. Státní zástupce Jiří Richtr navrhuje jako trest pět let vězení.

Jan Tříska před Krajským soudem v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Incident se odehrál loni v srpnu v jednom z rodinných domů v plzeňské městské části Křimice. Samotnému únosu předcházela roztržka mezi obžalovaným a jeho družkou kvůli podezření z nevěry, která měla vyústit ve fyzické napadení 28leté ženy.

Hádka byla natolik intenzivní, že otec obžalovaného ze strachu o vývoj situace vyrazil dveře do pokoje.

„Následovala prudká výměna názorů mezi oběma muži, během které obžalovaný uchopil svého půlročního syna a domáhal se volného odchodu pod pohrůžkou zabití dítěte,“ stojí v obžalobě.

Držel v brněnském bytě dvě ženy a děti jako rukojmí, dostal osm let

Krimi

Podle státního zástupce poté Tříska vylezl z domu oknem ve výšce 165 centimetrů nad zemí, položil syna na sedačku spolujezdce u přistaveného vozidla BMW a odjel pryč.

Policisté ho asi čtyřech hodinách zadrželi v nedaleké restauraci a chlapečka vrátili matce v pořádku.

Synovi bych nikdy neublížil

Tříska u soudu řekl, že se cítí nevinen. „Nikoho jsem k ničemu nenutil ani nevyhrožoval. Synovi bych nikdy neublížil. Nade vše ho miluji. Jeho narození byl nejšťastnější den mého života. Rád bych byl doma se svojí rodinou,“ soukal ze sebe obžalovaný muž, který přiznal, že má problémy s užíváním drog.

„Sedím ve vazbě už sedm měsíců. Měl jsem čas si uvědomit některé věci. Chci se vyvarovat užívání návykových látek a klidně se budu léčit. Vím, že jsem byl ovlivněn špatnými přáteli, se kterými se už nechci stýkat. Rád bych žil řádným životem společně s družkou a synem,“ dodal Tříska.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Jan Tříska u soudu

Jeho obhájce prohlásil, že obvinění je postavené jen na základě domněnek. Před soudem odmítl vypovídat otec obžalovaného. Potvrdil jen, že je ochoten synovi půjčit finanční prostředky ve výši 100 tisíc korun jako peněžitou záruku pro případné propuštění vazby.

„Jsme stále partneři. Chci, aby ho pustili z vazby, plánujeme společný život,“ prohlásila před soudem Třískova partnerka Adéla D., která stejně jako jeho otec jinak ohledně celého případu odmítla vypovídat.

Soud přehrál hovor na tísňové lince, kam družka tehdy volala o pomoc. „Prosím, přijeďte co nejrychleji do Křimic. Došlo k hádce s přítelem. Má novorozence v ruce a chce mu ublížit. Leze s ním z okna,“ křičela žena do telefonu.

Za únos dítěte v Praze uložil soud matce šestileté vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám