Hlavní obsah

Držel v brněnském bytě dvě ženy a děti jako rukojmí, dostal osm let

Brno

Až zásahová jednotka přemohla loni v lednu Pavla Horváta, který držel na ulici Václavská v Brně jako rukojmí dvě ženy a dvě děti. Muž ve čtvrtek stanul před krajským soudem v Brně, který jej potrestal osmi lety vězení.

Muž obžalovaný kvůli držení rukojmíVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Muž byl v době útoku stižen toxickou psychózou, kdy nebyl schopen dohlédnout následků svého jednání, právě proto byl nyní souzen pro trestný čin opilství, a ne například za trestný čin braní rukojmích.

„Obžalovaný byl uživatelem pervitinu, nechtěně si způsobil psychickou poruchu toxickou psychózu, na jejímž základě byly u něj jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti vymizelé. V bytě dal nejprve do všech oken přikrývky a deky, což vysvětlil tak, že chce, aby dovnitř neviděla policie a nestřílela. Pak na linku 158 a telefonátem do komerční televize oznámil, že drží dvě ženy a děti, a hrozil, že zabije je i sebe,“ řekl v obžalobě státní zástupce.

Na místo okamžitě dorazila zásahová jednotka s vyjednavačem. Tomu se podařilo muže přesvědčit, aby pustil aspoň děti. Horvát chtěl na místě i televizní reportéry.

„Když byl informován, že na místo dorazila televize, otevřel dveře a po vstupu policisty převlečeného za reportéra vnikla dovnitř zásahová jednotka,“ dodal státní zástupce.

Rozrušený muž vyhrožoval v Brně zabitím rukojmích

Krimi

Už jedenáctkrát trestaný muž prý chtěl krátce před činem konečně začít sekat dobrotu a přestal brát pervitin. Jenže kvůli tomu se zřejmě u něj projevila toxická psychóza.

„Je to pro něj nesmírně těžké, v jeho osmatřiceti letech ho čeká další významný trest. Chce dostat šanci, a proto prohlásil vinu,“ upozornil mužův obhájce.

Sám Horvát před soudem uznal, že se skutku dopustil, a po prohlášení viny tak senát v čele s Michalem Zámečníkem nemusel provádět zdlouhavé dokazování.

„Lituju toho, udělal jsem špatnou věc. Vím, jaký vliv na mě měly drogy, a poučil jsem se. Byla to moje chyba. Rád bych šanci na normální život,“ kál se muž před trestním senátem.

Muž, který držel v Českých Budějovicích rukojmí, zemřel

Krimi

K soudu ho eskorta přivedla z vězení, kde si od loňského září odpykává pětiletý trest za loupež a podvod. „Jsem ve věznici zaměstnán, chodím i mimo areál a svařuji,“ svěřil se Horvát soudu.

„Je to opravdu už jiný člověk, vzal si ze svého skutku ponaučení, nebere drogy, udělal velký krok k nápravě,“ přidal ještě advokát.

Senát soudce Zámečníka nakonec muži udělil osmiletý souhrnný trest, do kterého tak zahrnul právě i trest za předchozí odsouzení.

Foto: Právo

Muž obžalovaný kvůli držení rukojmích

„Obžalovaný byl už v minulosti mnohokrát trestán i vysokými tresty odnětí svobody. Hrozilo mu až deset let, a pokud by nepřiznal vinu, trest bychom ukládali na samé horní hranici sazby. Takto je to osm let,“ vysvětil verdikt soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám