Hlavní obsah

Vyděrač: S penězi jsem chtěl odjet z ČR

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Devatenáctiletý učeň Vojtěch Skřínský z Ostravy, který letos v květnu vyhrožoval odpálením trhaviny v centru Prahy a Brna, pokud od státu nedostane 50 miliónů korun, se v úterý před senátem ostravského krajského soudu přiznal.

Foto: Květa Gebauerová

Výlov rybníka v Arboretu Nový Dvůr 2011. Foto: Archiv SZM

Článek

"Všechno je to pravda," řekl tichým hlasem mladík, obžalovaný z šíření poplašné zprávy a pokusu vydírání. Hrozí mu až dvanáct let vězení.

Ve svém výslechu Skřínský pouze odkázal na svoji dřívější výpověď, kterou učinil několik měsíců po vzetí do vazby. Soudkyně pak přečetla protokol.

"Ve skutečnosti jsem žádném bomby odpálit nechtěl, protože k nim nemám přístup a zároveň nemám o výbušninách žádné znalosti," citovala soudkyně z vyděračovy výpovědi.

Chtěl se vidět v televizi

Na nápad vydírat stát Skřínský podle svých slov dospěl při surfování na internetu v obývacím pokoji svých rodičů. "Narazil jsem na stránky ministerstva vnitra. V té době byly v televizi zprávy o vyděrači z Olomouce a pak i o kyanidovém vyděrači z Prahy. To mne inspirovalo k tomu, že bych také mohl nějaké peníze žádat," uvedl mladý vyděrač.

Na e-mailovou adresu ministerstva vnitra 19. května napsal, že žádá vyplácení 840 tisíc korun, jinak odpálí bomby a "zarovná republiku." Večer si pak zapnul televizi, která však o jeho požadavku neinformovala.

"To mne tak rozčílilo, že jsem se rozhodl poslat další e-mail. Tentokrát na adresu televize Nova," vypověděl Skřínský.

Ve svém druhém mailu, odeslaném 22. května, navíc zvýšil požadovanou částku na 50 miliónů korun. Tentokrát televize o vydírání informovala v hlavních zprávách, a tak spokojený Skřínský o den později poslal další e-mail, v němž žádal vytvoření speciálního účtu, kam mají být peníze poslány.

Zároveň opět e-mailem požádal televizi o sdělení, zda je stát ochoten na jeho požadavky přistoupit. "Chtěl jsem, aby to přečetla stejná moderátorka, protože ta ve čtvrtek to říkala dobře," řekl Skřínský.

Znalec: nevyzrálá osobnost

Na dotaz, co by s tolika penězi udělal, pokud by se mu podařilo uspět, nedokázal přesně odpovědět. "Určitě bych ale odjel z České republiky pryč, někam daleko," sdělil vyděrač.

Před soudem budou až do konce týdne vypovídat například jeho spolužáci, nejbližší příbuzní a soudní znalci. Ti již dříve označili chlapce za nevyzrálou a uzavřenou osobnost adolescentního formátu se zvýšenou potřebou originality a exkluzivity. Jeho IQ je 91. Psycholog také vysvětlil vyděračovy motivy nejen snahou získat velký finanční prospěch, ale i potřebou po jistém dobrodružství.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděrač: Shoďte 50 miliónů lidem na Letnou

"Nebylo by chytré zveřejnit, jakým způsobem anonym požaduje předání peněz," řekla policejní mluvčí Eva Brožová k případu vyděrače, který vyhrožuje bombovými...

V policejní síti uvízl další vyděrač

Severomoravským policistům se v pátek podařilo dopadnout internetového vyděrače, který minulý týden hrozil bombovým útokem na veřejná místa v Praze a Brně....

Výběr článků

Načítám