Hlavní obsah

V učilišti se diví: Vojtěch a vyděrač? Takový tichý kluk

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Byl to tichý chlapec, který neměl moc kamarádů. Tak hodnotí svého spolužáka Vojtěcha žáci třetího ročníku SOU společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Až v úterý se dozvěděli, že on by měl podle policie být oním tajemným vyděračem, který pomocí internetu žádal od státu 50 miliónů, jinak že v Praze a Brně budou bouchat bomby.

Foto: Ski areál Razula
Článek

"Nikdo z nás nechápe, proč to udělal. Možná chtěl být slavný," říká jeden ze spolužáků osmnáctiletého Vojty Ladislav H.

Místo slávy a výučního listu, který měl budoucí kuchař obdržet příští týden, teď čeká mladíka, pokud jeho přiznání bude platit i u soudu, zřejmě i několik let vězení.

Na osmnáctiletého učně, syna ostravského podnikatele a učitelky, by jen málokdo mohl říct křivé slovo. Spolužáci se ale shodují, že na něm bylo cosi zvláštního. "Byl to takový podivín a tajnůstkář. S klukama ze třídy se moc nebavil, to spíše s holkama," říká Láďa. "Pořád nemůžu uvěřit, že tím vyděračem je opravdu on," doplnila jeho kamarádka Hanka.

Nic by neodpálil, tvrdí spolužáci

Když spolužáci o školní přestávce mluví o Vojtovi, který je od pátku za mřížemi, chvílemi propukají v bujaré veselí. Možná jsou rádi, že se kolem nich něco děje, spíše si ale nepřipouštějí, že by jejich vrstevník mohl své hrozby splnit. "On by rozhodně žádnou bombu neodpálil, to vím skoro jistě," říká Láďa.

Učitelé, kteří se o zatčení žáka dozvěděli od rodičů až v pondělí odpoledne, jsou událostí šokováni. "Ten chlapec byl spíše introvert, který na sebe nijak neupozorňoval. Všechny nás proto obvinění překvapilo. Na druhé straně je dobře, že se policii podařilo pachatele tohoto zavrženíhodného činu vypátrat," řekl ředitel učiliště Pavel Cielecký.

Žádný svatoušek

Vojtěch podle něj patřil prospěchem mezi podprůměrné učně. Ani co se týče chování, rozhodně nebyl žádný svatoušek. "Neřekl bych, že by byl výrazně problémový. Měl ale nějaké drobné přestupky, dokonce byl i podmínečně vyloučen za to, že dosti nevybíravým způsobem napadl jednu dívku," řekl ředitel Pavel Cielecký.

Zatčení učně těsně před závěrečnými zkouškami asi nejhůře ponese rodina. "Jeho maminka je učitelka, otec podniká a jeho starší bratr studuje na vysoké škole," řekl ředitel a dodal, že se neodvažuje posoudit, nakolik se v jeho činu zrcadlily pocity méněcennosti z toho, že narozdíl od svých nejbližších příbuzných nebude mít ani maturitu. "Nikdo z nás nemůže vstoupit do duše toho mladíka," posteskl si ředitel školy.

Reklama

Související články

Vyděrač: Shoďte 50 miliónů lidem na Letnou

"Nebylo by chytré zveřejnit, jakým způsobem anonym požaduje předání peněz," řekla policejní mluvčí Eva Brožová k případu vyděrače, který vyhrožuje bombovými...

V policejní síti uvízl další vyděrač

Severomoravským policistům se v pátek podařilo dopadnout internetového vyděrače, který minulý týden hrozil bombovým útokem na veřejná místa v Praze a Brně....

Výběr článků

Načítám