Hlavní obsah

Vyděrač s kyanidem měl komplice, který vše organizoval

– PRAHA

Téměř týden trvalo pražským policistům, než zjistili, že kyanidový vyděrač, který požadoval od státu 300 miliónů korun a kterého policie zatkla v Pyšelích na Benešovsku, měl komplice. Zatkli ho ve středu, pět dní poté, co ve vazbě skončil první aktér vydírání. Byl to právě 30letý recidivista z Prahy, kdo smrtící jed obstaral a vydírání organizoval.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

V Pyšelích zatčený muž, Patrik Jirsa, odmítal s policií po celou dobu zadržení mluvit. Promluvil až ve středu a jeho slova byla pro vyšetřovatel překvapením - vše organizoval 30 recidivista Petr H., který kyanid obstaral a Jirsu s ním naučil manipulovat. Zatčení druhého vyděrače tak bylo pro policisty snadným úkolem.

Znali se z minulosti

Podle informací Práva bydlí Petr H. v Praze 10 na Skalce. Zahradníka Jirsu znal a několik let se s ním stýkal, protože bydleli velmi blízko u sebe a chodili spolu i do stejné hospody. "Znali se z minulosti," potvrdila Kosinová.

Kyanid si Petr H. opatřil v továrně v Praze 10, v níž pracoval. Látku zde používali při galvanizování. "Pro vývoj vyšetřování bylo důležité, že si Jirsa uvědomil dopad svého činu a ve středu promluvil," řekl Právu pracovník pražského městského státního zastupitelství. Policie to však nepotvrdila.

"To ale nebylo podstatné, policie byla podezřelému na stopě a byl by zatčen i bez Jirsovi výpovědi. Policie jej měla vytipovaného již delší dobu," řekla mluvčí s tím, že rozhodně se nejedná o žádného nováčka v páchání trestné činnosti. "Je to dvakrát trestaný recidivista," uvedla Kosinová.

Oba muži byli v minulosti soudně trestáni. Pyšelský vyděrač byl jednou trestán za drobnou majetkovou činnost a jednou za pokus o ublížení na zdraví, pražský byl trestán dvakrát za podvody a krádeže.

Kolář: počet pachatelů je konečný

Policejní prezident Jiří Kolář v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 k zatčení Petra H. řekl, že počet pachatelů je tak konečný a uvedl, že druhé zatčení nebylo tak dramatické jako první minulý pátek v Pyšelích. "Byla to rutinní práce," řekl Kolář rádiu.

Kosinová upozornila, že případ nesouvisí se středečním nálezem kilogramu kyanidu draselného v Kolíně. "Informace Práva, že zatčený Petr H. kyanid opatřil a vymyslel způsob, jak pomocí bankokaret získat 300 milionů, odpovídá skutečnosti," odpověděla na dotaz Práva Kosinová s tím,že obviněný Petr. H. nevypovídá.

Dvojice nyní čelí obvinění z pokusu vydírání, druhý má ještě přitěžující paragraf organizátorství. Hrozí jim až dvanáctileté vězení.

Obviněný stížnost nepodal

Obviněný pyšelský zahradník Jirsa, který po svém zatčení zpočátku odmítal odpovídat přestal ve vazbě mlčet a začal s vyšetřovateli podle informací Práva spolupracovat.

Spojení mladíka v Kolíně s vazebně stíhaným Jirsou zůstává sice jedním ze směrů policejního pátrání, zatím však žádné spojitosti mezi oběma případy policie ani nenaznačila. "Kolíňan tvrdí, že Jirsu nezná," řekl Právu policista, který je s vyšetřováním kyanidových případů seznámen.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka vzhledem k vyšetřování řekl, že z výslechu Jirsy nelze sdělit podrobnosti. "Ani to, že jestli se přiznal, či ne," informoval Omelka. Uvedl ale, že Jirsa, obviněný z vydírání státu, nepodal v zákonné lhůtě stížnost proti obvinění.

Policie tento týden uvedla, že má proti prvnímu muži dostatek důkazů. Například u něj doma našla lahvičky, v nichž byl podle předběžných expertiz kyanid. Žalobce Omelka potvrdil, že expertizy skončily, k jejich výsledku ale nechtěl nic říct.

Vydíral kyanidem v nemocncích

Jirsa telefonáty na policii hrozil, že otráví kyanidem jídlo ve zdravotnických zařízeních, pokud nedostane 300 milionů korun. Poprvé volal 5. května na tísňovou linku 158. Aby dodal svým slovům sílu, rozmístil na dvou místech v Praze 2 ampule s kyanidem.

Policie jeho požadavky nesplnila, protože podle ní nebylo možné do deseti dnů nechat vyrobit 100 tisíc bankovních karet, jak vyděrač požadoval. Vyzvala jej proto, aby se znovu ozval a udal nové podmínky. Pak už se ale neozval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám