Hlavní obsah

Splnit požadavky kyanidového vyděrače je nemožné

– PRAHA
Novinky, ČTK, Pavel Blažek

Policie oznámila, že nemůže vyhovět požadavkům anonymního vyděrače, který hrozí otravou kyanidem v pražských zdravotnických zařízením, restauracích a jídelnách. Vysvětlila, že sice má k dispozici 300 miliónů korun, nicméně není technicky možné předat je pachateli podle jeho představ.

Foto: Pavel Štraub

Hnědá forma hroznýšů psohlavých se často nemnoží, častější jsou odchovy formy zelené

Článek

"Splnit požadavky pachatele není možné, protože podle expertů z oboru bankovnictví je navržený způsob předání peněz prakticky nerealizovatelný. Proto nejsme schopni požadavku vyhovět," sdělila ve středu Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. "Předpokládáme, že se pachatel ozve a navrhne policii jiný způsob. Chceme s ním jednat, abychom zamezili možnému riziku, nebo ho alespoň minimalizovali," dodala mluvčí policejního. Potvrdila informace Práva, podle nichž se anonym na policii obrátil se svými požadavky dvakrát telefonicky a jednou písemně.

Problémy s plněním požadavků kyanidového vyděrače přiznal i ministr vnitra Stanislav Gross . Podle ministra není problémem vysoká částka, kterou požaduje, avšak "jsou tam i technické problémy, a o tom doufám, že bude možno komunikovat," uvedl ministr.

Podle zpravodajství TV Nova požaduje vyděrač peníze z bankovního účtu vybrat prostřednictvím peněžních karet, které má policie vložit do 60 tisíc výtisků čtvrtečního vydání deníku Metro.

Gross: Policie je připravena

Připravenost policie ohlásil ve středu ministr vnitra Stanislav Gross. "My jsme připraveni udělat všechno pro to, aby se nenaplnily ony hrozby. To je priorita číslo jedna. Všechno ostatní jsou až priority následující," prohlásil ve středu ráno ve vysílání Českého rozhlasu ministra Gross v reakci na výhrůžku anonymního pachatele, který dal policii čas do čtvrtka. Přesný postup předání miliónů popsal neznámý muž policii údajně po telefonu a ještě jej zopakoval písemně.

Nemocnice hlídají policisté

"Výhrůžky se týkají jen určitých míst v Praze," řekl ve středu ČTK Macháně s tím, že osoba vyděrače zřejmě není totožná s olomouckým anonymem. Ohrožené lokality nechtěl Macháně blíže upřesnit. Podle něj se policie snaží minimalizovat riziko, že se někomu něco stane.

Areály pražských nemocnic začala kvůli hrozbě kyanidového vyděrače hlídat policie. V prostorách se pohybují příslušníci v uniformách, ale i specialisté pracující v utajení. I přes tato opatření však zřejmě není pro případného pachatele obtížné dostat se do nejohroženějších prostor, jak se přesvědčil zpravodaj Práva. Ten během pobytu na gynekologicko-porodnické klinice U Apolináře zjistil, že se zde mohou nepovolané osoby volně pohybovat bez toho, aniž by prošly kontrolou.

Sám se přitom mohl bez problémů dostat až do nemocniční kuchyně. "Bez povšimnutí jsem se pohyboval v místech nemocnice, kde bych čekal, že mě zastaví kontrola," řekl zpravodaj Práva. Jeho reportáž přinese čtvrteční vydání listu.

V nemocnicích zvláštní režim

Pracovníci nemocnic téměř po celé republice zároveň začali přísněji hlídat přípravu a rozvážení jídla pro pacienty i personál. Zatím nikdo z hospitalizovaných kvůli obavě z otravy neodešel na revers, ani nezrušil plánovanou operaci. "Žádnou paniku to mezi pacienty nevyvolalo, jsme už zvyklí na bombové atentáty," řekl ČTK ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Martin Holcát.

Napětí panuje i v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Podle jejího mluvčího Leoše Kabáta policie hlídá celý areál a probíhají kontroly jídla i přívodu vody.

Mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová zase ujišťuje, že nevznikla žádná panika.

Také ministr vnitra Stanislav Gross uklidňuje. "V každém případě bych chtěl říct, že nějaké plošné, masové riziko tady v této kauze nehrozí a že policie dělá všechno pro to, aby tato rizika minimalizovala," řekl České televizi.

Vyděrač volal na 158

Vyděrač dal o svých hrůzných záměrech vědět policii dvěma telefonáty na linku 158 a jedním dopisem psaným tiskacími písmeny. Poprvé se ozval 5. května. "Pro zvýraznění svých hrozeb položil 9. května na různých místech v Praze 2 dvě lahvičky s kyanidem draselným," uvedla mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Podle ní pak o svém počínání telefonem vyrozuměl policii, která obě lahvičky zajistila a poslala na expertizu. Ta nebezpečnou látku potvrdila.

Lahvičky byly uloženy takovým způsobem, že nikdo nemohl být ohrožen, dodala mluvčí. Podle informací Práva jedna z ampulí byla v telefonní budce na náměstí Míru v Praze 2 a druhá v areálu gynekologicko-porodnické kliniky v Praze 2 U Apolináře. Policejní zdroj tak vyvrátil informace, podle nichž se lahvičky našly přímo v kuchyni porodnice U Apolináře.

O vyděrače z Olomoucka zřejmě nejde

Případ policie vyhodnotila jako závažný a nebere jej podle mluvčí na lehkou váhu. Zatím jej vyšetřuje jako trestný čin vydírání, pachateli by hrozilo vězení od pěti do 12 let. Pokud by však anonym roztok použil a způsobil závažné následky, mohl by být stíhán za obecné ohrožení a mohl by jít za mříže až na 15 let.

Kyanid je prudce jedovatý, a to v jakémkoli skupenství. Působí velmi rychle, vyvolává dušení.

Neznámý pachatel vydíral stát i v březnu. Tehdy hrozil výbuchy na Olomoucku, pokud mu policie neshodí z vrtulníku deset miliónů korun. Hrozby vyděrače se ale naštěstí nenaplnily. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděrač položil bombu a vyhrožuje státu

Neznámý vyděrač požaduje od státu, respektive policie, vyplacení finanční částky v řádu miliónů korun. Jinak hrozí, že odpálí bombu někde na území republiky....

Po bombovém vyděrači pátrá i BIS

Po olomouckém bombovém anonymovi, který vydírá stát, pátrá kromě policie také Bezpečnostní informační služba (BIS). Spolupracujeme s útvarem pro odhalování...

Výběr článků

Načítám