Hlavní obsah

Kyanidového vyděrače zadrželi policisté v Pyšelích

– PYŠELY, PRAHA

Ke scéně z kriminálního filmu přirovnali svědci zásah v Pyšelích na Benešovsku, při němž kriminalisté v pátek večer zadrželi třicetiletého muže podezřelého z kyanidového vydírání. "Přiřítili se v autech, z nich vyskákali policisté v civilu a vrhli se na něj," popsal situaci pro ČTK jeden ze svědků.

Foto: Petr Hejna

Pumpa

Článek

Podle dalšího ze svědků se policisté v obci pohybovali už celé odpoledne. "Všiml jsem si, že na náměstí byla dvě auta a v nich cizí lidé," uvedl. "Pyšely jsou malé, mají zhruba 1200 obyvatel, takže si cizího hned všimnete," rychle dodal.

Zprávě, že právě jejich soused má být kyanidovým vyděračem, nechtěl nikdo věřit. Po obci se ta zvěst ale zatím moc nerozšířila. "O rodinu se staral, pracoval, byl bezproblémový," řekl ČTK starosta Stanislav Vosický. V obci jsou podle něj podstatně problémovější obyvatelé.

Podezřelý už je za mřížemi

Třicetiletý recidivista z Pyšel na Benešovsku, kterého policie obvinila z kyanidového vydírání státu, je ve vazební cele. Obvodní soud pro Prahu 2 dnes uznal obavy státního zastupitelství, že by mohl v trestné činnosti pokračovat, řekl ČTK mluvčí městského soudu Luboš Vlasák.

Státní zástupce navrhoval jako vazební důvod také obavu z útěku, to ale soud neakceptoval. Policie muže, který byl v minulosti již dvakrát soudně trestán, zatkla v pátek. Jde podle ní o člověka, který hrozil, že otráví kyanidem jídlo ve zdravotnických zařízeních, pokud nedostane 300 milionů korun.

Muž odmítl na policii vypovídat

Zadržený muž má trvalé bydliště na Benešovsku a byl v minulosti již dvakrát soudně trestán. Bližší informace k pachateli policie zatím nechce poskytnout. Podle informací ČTK žije v rodinném domku a má tři děti. Na policii údajně odmítl vypovídat.

Vyšetřovatel podle policejní mluvčí Blanky Kosinové muže obvinil z pokusu o vydírání. "Byl obviněn na základě operativního šetření za pomoci odborných expertiz Kriminalistického ústavu Praha," řekla dnes ČTK. Podle televize Prima byly důležité především grafologické analýzy. Tuto informaci ale Kosinová nepotvrdila. Ministr vnitra Stanislav Gross na internetových stránkách resortu uvedl, že důkazů je proti zadrženému dost. V případě odsouzení mu hrozí trest od pěti do dvanácti let vězení.

Požadavky vyděrače byly nereálné

Kyanidový vyděrač policii kontaktoval dvakrát. Poprvé volal 5. května na tísňovou linku 158. Tehdy oznámil, že chce peníze, a popsal způsob, jak je má obdržet. Chtěl si vzít bankovní kartu z deníku Metro a zavolat pak na policii, aby mu sdělila PIN. Pomocí karty chtěl každý den vybrat 100 tisíc korun. Pak volal na linku 158 ještě 9. května a oznámil, kde je uložen dopis. Zopakoval v něm své požadavky a informoval, kde zanechal lahvičku s kyanidem. Ampule nastražil na dvě místa v Praze 2.

Policie jeho požadavky nesplnila, protože podle ní nebylo možné do deseti dnů nechat vyrobit 100 tisíc bankovních karet, jak vyděrač požadoval. Vyzvala jej proto, aby se znovu ozval a udal nové podmínky. Policie uvedla, že ji muž poté již nekontaktoval.

Druhý ze čtyř podobných případů

Případ kyanidového vyděrače je druhým podobným v pořadí. Prvním, kdo vydíral stát, byl neznámý pachatel, který chtěl peníze shodit z vrtulníku. V březnu hrozil výbuchy na Olomoucku. Jeho požadavek policisté splnili, vyděrač si ale peníze nevyzvedl a už se také neozval. Další dva vyděrači hrozili bombovými útoky v Praze. Jeden ve středu ohlásil e-mailem, že chce 50 milionů korun, druhý v pátek v dopise vnitru žádal 200 milionů korun.

Přehled anonymů

13. 3. 2003 - Olomoucký anonym hrozí výbuchy, pokud nedostane 10 miliónů korun. Policie mu požadované peníze shodila na různá místa, jak si přál, ale pachatel si je nevyzvedl.

13. 5. 2003 - Vyděrač vyhrožuje, že otráví jídlo v nemocnicích kyanidem a požaduje výkupné 200 miliónů korun. Peníze mu vyplaceny nebyly, znovu se však neozval.

22. 5. 2003 - Anonym posílá e-mail do TV Nova, na pražskou policii a ministerstvo vnitra, že chce do sobotního odpoledne 50 miliónů korun.

22.5. 2003 - Neznámý člověk píše dopis ministru vnitra Stanislavu Grossovi a žádá 200 miliónů. Svůj požadavek časově neohraničuje.

Policie zatím jednotlivé případy nedává do souvislosti. E- mailový vyděrač chce peníze do dnešního odpoledne. Jediným spojením těchto případů je podle policie vzájemná inspirace, kterou mají kvůli informacím v médiích. Televize se proto rozhodly, že už informace o požadavcích vyděračů nebudou vysílat.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie s vyděračem stále nenavázala kontakt

Situace, kterou vyvolal kyanidový vyděrač svou hrozbou, že otráví jídlo v pražských nemocnicích a objektech veřejného stravování, se ani ve čtvrtek odpoledne,...

Výběr článků

Načítám