Hlavní obsah

Vyděrač hrozby nesplnil, policie dál vyčkává

– PRAHA

O půlnoci vypršelo ultimátum dané vyděračem, který hrozí otrávit kyanidem jídlo v pražských nemocnicích. Protože policie nesplnila kvůli technickým komplikacím jeho podmínky a nevyplatila mu tak požadovaných 300 miliónů korun, vyzvala anonyma, aby se znovu přihlásil. To se však ani během noci na pátek nestalo.

Foto: Jakub Hasil

Pohár Europe Direct Most (billiard-hockey šprtec – Český pohár kat. ČP12)

Článek

"V případu není nic nového. Čekáme až se znovu ozve, jsme ochotni vyjednávat," shrnula kolem deváté hodiny ráno Danica Hrabalová z policejního prezidia.

Zasedání krizového štábu

Kvůli vyděrači zasedal dnes krizový štáb hlavního města. "Jednání krizového štábu se zabývalo reálností této hrozby, vyhodnocením všech dostupných informací, které máme. Závěr je takový, že není třeba propadat panice, nicméně není možné reálnost této hrozby podcenit," uvedl pro ČTK primátor Pavel Bém (ODS).

Podle něj jsou lékaři záchranné služby vybaveni látkami, které dokáží zabránit účinkům jedu. V pohotovosti jsou policie, strážníci i hasiči, vybavení přístroji, které by uměly při ohrožení stanovit, o jakou látku jde. Jak potvrdil ráno Jan Škoula z pražské záchranné služby, dosud nebyl nahlášen jediný případ otravy smrtelně nebezpečným kyanidem.

Ukázal, že nejde o planou hrozbu

Anonym se ozval na linku 158 zatím pouze dvakrát. Poprvé 5. května, kdy oznámil, že chce peníze a popsal způsob, jak je má obdržet. Tehdy byl ale vyhodnocen jako méně nebezpečný pachatel. O čtyři dny později však policii ukázal, že nešlo z jeho strany jen o planou výhrůžku. Sdělil, kde uložil dopis s dalšími instrukcemi. V něm zopakoval své požadavky a označil místo, kam umístil ampule s kyanidem. Jed se našel v areálu porodnice U Apolináře.

Od té doby se však odmlčel. Zatím ho nevyprovokovaly ani výzvy policie skrze média, aby se ozval. Policie mu vzkázala, že je ochotna vyjednávat.

Nereálné požavky

Nesplnění jeho požadavků policie vysvětluje tím, že jsou technicky nerealizovatelné. Vyděrač totiž požadoval, aby policie uložila do 100 000 výtisků čtvrtečního deníku Metro platební karty. Jednu by si vzal a zavolal na policii, kde mu měli sdělit PIN. Poté by každý den vybíral 100 tisíc korun. Podle bankovních odborníků je však nemožné vyrobit v tak krátké době tak velký počet karet.

Mezitím nemocnice v Praze, ale i v ostatních městech v republice začaly střežit své budovy. Platí v nich zvláštní režim, přísná opatření zavedly především v kuchyních [celá zpráva].

Reklama

Související články

Policie s vyděračem stále nenavázala kontakt

Situace, kterou vyvolal kyanidový vyděrač svou hrozbou, že otráví jídlo v pražských nemocnicích a objektech veřejného stravování, se ani ve čtvrtek odpoledne,...

Výběr článků

Načítám