Hlavní obsah

Vychovatel posílal školačce erotické SMS, prý ji tím chránil před drogami

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přeji ti pěknou šuk… noc.“ Tuhle esemesku a další stovky podobných zpráv se sexuálním podtextem dostala během půl roku 14letá chovanka z Dětského domova se školou v Měcholupech na Klatovsku. Zprávy jí posílal o 33 let starší vychovatel. Podle státní zástupkyně měl s dívkou dokonce pohlavní styk.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný vychovatel (vpravo) před soudem

Článek

„Snažil jsem se jí být co nejvíce nablízku, abych jí pomohl zbavit se problému s drogami,“ hájil se v úterý před klatovským soudem Vlastimil K.

Přiznal, že dívce psal i sprosté esemesky. Popřel ale, že by s ní měl jakýkoliv intimní kontakt. „Maximálně dostala ode mne polibek na tvář, když měla narozeniny,“ prohlásil rezolutně vychovatel, který měl děti na starosti pouze přes noc.

Zneužil svůj vliv

Podle žalobkyně Katariny Pekové spolu oba měli pohlavní styk přímo v dětském domově.

„Stalo se to v průběhu noční služby v pokoji pro nemocné. Obžalovaný věděl, že dívce ještě není patnáct let, zneužil svého postavení vychovatele a z něj vyplývajícího vlivu vůči ní,“ uvedla Peková. Za pohlavní zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže hrozí Vlastimilu K. až deset let vězení.

„Daniela se mi svěřila, že má problém s drogami a že to nezvládá. Vyhrožovala dokonce i sebevraždou. Říkala, že nemá nikoho, komu by na ní záleželo, komu se může svěřovat a o koho se může opřít. Snažil jsem se ji chránit, být jí nablízku. Myslel jsem si možná naivně, že s těmi drogami dá pokoj,“ vypovídal vychovatel.

Připustil, že mu dívka přirostla k srdci víc, než bylo zdrávo. „Ať to vyzní jakkoliv, dělal jsem to v domnění, že jí pomůžu. Bral jsem ji jako vlastní dceru, nehledal jsem v tom nic intimního,“ pokračoval ve výpovědi.

Obvinění jako msta manželce

Za vulgární esemesky se omluvil. „Byla to velká chyba. Bouchly ve mně saze, psal jsem je ve velkém rozrušení, když jsem věděl, že holka tráví víkendy ve společnosti dealera drog. Na druhou stranu v těch esemeskách nebylo nic, co by neznala a v čem by nebyla zběhlá,“ hájil se Vlastimil K.

Proč ho chovanka obvinila ze sexu, nedokázal vysvětlit. „Žádnou averzi nebo nepřátelství jsem z její strany nepociťoval. Nejspíš šlo o mstu vůči mé manželce, která v dětském domově také pracuje jako vychovatelka. Ta je rázná a přísná, což se dětem nelíbilo. Ty dokážou být mstivé, jednou jste jejich nejoblíbenější vychovatel a za hodinu otočí o 180 stupňů a jsou vám schopny vrazit kudlu do zad. Když se jim znelíbíte, půjdou přes mrtvoly,“ řekl vychovatel.

Matka dívky u soudu uvedla, že netušila, kam až vztah její dcery s vychovatelem zašel.

„Říkala mi, že si spolu píšou a volají si. Už mi ale bylo divné, že od něho dostala stříbrný řetízek se srdíčkem. Když jsem pak v jejím mobilu četla esemesky, které jí posílal, udělalo se mi z toho špatně. Na jednu z nich jsem panu vychovateli odepsala, ať nechá holku být a jestli je vůbec v pořádku. On mi odpověděl, že je to jinak, než si myslím. Chtěl se osobně setkat s tím, že mi to vysvětlí. To jsem odmítla a informovala o tom vedení dětského domova,“ sdělila pětatřicetiletá žena.

Bezproblémový pracovník

Když se ředitelka domova Jana Bittnerová dověděla o sprostých esemeskách, nechtěla tomu věřit. „Vlasta byl bezproblémový, děti ho měly rády. Hned jsem si to ověřila u Daniely, která nikdy neměla sklony ke lhaní.  Řekla mi, že ji vychovatel už delší dobu obtěžuje a že s ním měla mít i pohlavní styk,“ uvedla Bittnerová u soudu.

Po provalení aféry loni v březnu dívka z dětského domova utekla. Vrátila se teprve minulý týden.

Soud bude v následujících dnech pokračovat výslechem po-škozené dívky a dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám