Hlavní obsah

Východní Němec se dočkal zadostiučinění za vazbu po pokusu o útěk na Západ

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Osmasedmdesátiletý východní Němec Dieter Kolbe se ve čtvrtek po letech dočkal u Okresního soudu v Českých Budějovicích morálního zadostiučinění. V roce 1976 byl neoprávněně třináct dní ve vazbě, když se pokusil překročit hranici tehdejší Československé socialistické republiky do Rakouska.

Obhájce Dietera Kolbeho Lubomír MüllerVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Součástí rehabilitace je i finanční odškodnění, ale podle Kolbeho obhájce Lubomíra Müllera se jedná o symbolickou částku asi dvě eura za den, kdy byl jeho klient omezen na svobodě. Kolbe tak dostane asi 26 eur (663 korun). Kolbe k soudu do Českých Budějovic nepřicestoval.

„Tímto způsobem se alespoň napraví křivda, která se v minulosti stala,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Irena Tichá. Podle soudu, ale také státního zástupce líčení prokázalo, že Kolbe byl vězněn od 5. října do 18. října roku 1976 bez soudního procesu, neoprávněně na území ČSSR. Pak byl vyhoštěn a v NDR ho odsoudili na dva roky vězení.

Kolbe chtěl překročit hranici Československé republiky a Rakouska na Lipensku, ale už ve vlaku v Horním Dvořišti jej přistihla i s mapami a dalekohledem pohraniční stráž. K pokusu o překročení hranic na Západ se přiznal. V německé spolkové republice měl všechny příbuzné a čtyřikrát žádal o možnost vystěhování.

Rozsudek prvním svého druhu

„Soudkyně jednoznačně vyjádřila, že pan inženýr Kolbe má nárok na soudní rehabilitaci a že jsou k tomu splněny všechny podmínky. Tato soudní rehabilitace má především formu morální satisfakce,“ konstatoval po rozsudku obhájce Kolbeho Lubomír Müller.

Rozsudek je však průlomový a první svého druhu. „Je to první rozsudek, kdy občan NDR, který se pokusil o překročení hranic na Západ přes Československo, byl soudně rehabilitován. Takový případ jsme dosud neměli,“ upozornil Müller.

Zmínil i podobný případ na Slovensku, kdy soud rehabilitoval tehdy osmnáctiletého chlapce, kterého roztrhali psi pohraničníků. Jeho rodina má tak právo na odškodnění. Advokát Kolbeho připustil, že v současné době je na území České republiky a Slovenska asi patnáct podobných žalob a celkově se takto pokoušely překročit hranice stovky východních Němců.

Reklama

Výběr článků

Načítám