Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil detenci pro vraha knihovnice z Horní Břízy

Právo, pab

Vrchní soud v Praze (VS) zrušil zabezpečovací detenci pro muže, který loni v květnu zavraždil 28letou knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku. Případ vrátil k novému projednání plzeňskému krajskému soudu. Ten rozhodl o umístění Vlastislava A. do léčebného ústavu s vězeňským režimem letos v únoru.

Foto: Jan Švábek, Právo

Vlastimil A. (vpravo) před Krajským soudem v Plzni

Článek

„Krajský soud neprovedl všechny důkazy,“ uvedl bez bližších podrobností mluvčí VS Jan Fořt. Detenci navrhoval státní zástupce poté, co zastavil trestní stíhání pachatele s ohledem na to, že v době činu byl nepříčetný a nemohl své chování v důsledku duševní poruchy ovládat. Podle znalců totiž trpí paranoidní schizofrenií.

Tragická událost se stala 25. května. Pachatel, který do knihovny chodil na internet, se v osudný den se ženou zamkl v místnosti a donutil ji zavolat do televize Nova s požadavkem, aby na místo ihned dorazil zpravodajský štáb. Mezitím ji ale bodl do zad. Ženu se už zachránit nepodařilo. Útočníka zanedlouho po činu dopadli policisté na místním nádraží.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

K vraždě se Vlastislav A. v zásadě doznal. „Byť tvrdil, že čin spáchala osoba jménem Lucie usídlená v jeho hlavě, je nutné říci, že jej bez jakýchkoli pochybností usvědčují další provedené důkazy,“ uvedl během únorového jednání soudce Martin Kantor.

Trpí bludy

Podle psychiatrů trpí muž bludy. „Mám v těle odposlouchávací zařízení. Chtěl jsem, aby mi ho lékaři z těla vyndali. Nikdo mi nepomohl,“ citoval soudce jeho výpověď z přípravného řízení.

Svědci uvedli, že Vlastislav A. bral drogy a často si půjčoval peníze. Jeho stav se opakovaně zhoršoval a zlepšoval. Už dříve několikrát skončil na psychiatrii – naposledy loni v lednu v dobřanské nemocnici, když vyhrožoval smrtí své psychiatričce, u které se ambulantně léčil. Z Dobřan byl ale propuštěn s odůvodněním, že chtěl na sebe jen upozornit. Tento postup kritizoval ministr zdravotnictví a ředitele léčebny za to odvolal z funkce.

V současné době je Vlastislav A. opět nedobrovolně umístěn v psychiatrické léčebně, kde čeká, jak soudy rozhodnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám