Hlavní obsah

Vraždu Moldavana se snažil hodit na oběšeného svědka. Soud mu ale potvrdil 12 let

Dvanáct let ve vězení stráví Ukrajinec Volodomyr Synycia, který předloni na Štědrý den nedaleko Plzně jednou ranou nožem zavraždil o sedm let staršího Moldavana, se kterým se opil a pohádal o politice a bohu. Synycia neuspěl v úterý u pražského vrchního soudu se svým odvoláním proti listopadovému verdiktu Krajského soudu v Plzni, který je tak pravomocný.

Volodomyr Synycia přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Ve věci bylo zcela bezpečně prokázáno, že to byl obžalovaný Synycia, kdo v podnapilém stavu bodl poškozeného a způsobil mu poranění, která vedla k okamžité smrti poškozeného,“ zdůvodnila zamítavé rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Michaela Pařízková.

Soudkyně také podotkla, že Synycia ve finále vypovídal v podstatě účelově. Policistům nejprve tvrdil, že šlo o nešťastnou náhodu. Když ale svědek celého incidentu spáchal sebevraždu, snažil se vinu obžalovaný hodit na něj.

„Je zjevné, že (Synycia) vyrukoval se svou verzí až ve chvíli, kdy věděl, že jediný přímý svědek je po smrti,“ řekla Pařízková.

Při hádce kvůli politice probodl Ukrajinec srdce spolubydlícímu. Dostal 12 let

Krimi

Tento svědek v jediné použitelné výpovědi, a to den po incidentu, přitom vypovídal ve prospěch Synycii (byť i z té výpovědi vyplynulo, že to byl právě Synycia, kdo vraždil).

Synycia trávil Štědrý den 2021 popíjením se svým krajanem a mužem z Moldávie v kuchyňce ubytovny v Třemošné nedaleko Plzně. Trojice se bavila, až se řeč stočila k politice a bohu, což vedlo k hádce.

„Všichni tři jsme popíjeli v kuchyňce na ubytovně. Řeč přišla i na politiku. Poškozený nám říkal, ať jdeme bojovat na Donbas. Vysvětlovali jsme mu, že jsme v Česku proto, abychom vydělali peníze a uživili rodiny na Ukrajině,“ řekl Synycia u hlavního líčení.

V jednu chvíli nicméně podle verdiktu vytáhl na Moldavana 33,5 cm dlouhý nůž a zasadil mu ránu do oblasti levého prsa. Muž na místě zemřel.

Synycia popřel, že by měl s útokem cokoliv společného, byl to prý naopak on, kdo pomáhal zastavit krvácení.

Druhý z Ukrajinců, který se nedlouho po incidentu oběsil a nechal dva dopisy na rozloučenou, uvedl, že se oba znesvářené muže snažil uklidňovat, ale Synycia podle něj zničehonic vytáhl nůž a Moldavana bodl.

Pak podle svědka Synycia volal manželce přes videohovor a říkal jí: „Podívej, co jsem udělal.“

Synycia po smrti svědka svou obhajobu začal stavět na tom, že je nevinný a že byl v době útoku kouřit a vrátil se, až když měl Moldavan probodnutou hruď.

Ve svém odvolání poukazoval na údajné nesrovnalosti, neúplnosti a nelogičnosti v důkazech. Druhý z Ukrajinců se podle něj oběsil proto, že „neřekl pravdu“.

„Chtěl bych, aby mě soud zprostil viny, aby mě pustil domů, čekají mě děti. Jsem nevinný,“ uzavřel svou řeč Synycia. Soud nicméně nepřesvědčil a stráví tak za vraždu 12 let za mřížemi.

Jsem pro Rusáky a vás zabiju, hrozil muž Ukrajincům se vztyčenou pravicí. Jde k soudu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám