Hlavní obsah

Vrah má papíry na hlavu, říkají příbuzní mrtvého chlapce z Hradce Králové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Před budovou hlavního nádraží v Hradci Králové hoří svíčky. Chodí je sem zapalovat příbuzní a známí čtrnáctiletého chlapce, kterého tu ve čtvrtek o půl šesté večer zabil 32letý narkoman. Toho v pátek obvinila policie z vraždy.

Pietní místa po vraždě v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

„Měl papíry na hlavu. Už jednou byl ve vězení,“ řekl Novinkám na místě blízký příbuzný mrtvého chlapce. Pachatele prý zná. Ví, kdo to je.

Chlapec podle něj útok nečekal. „On ho zničehonic napadl. Slyšel jsem, že mu dal dvě rány, jednu na srdce, jednu na plíce. Když se to stalo, byl tu i můj syn. Volal záchranku. Slyšel, jak se tam někdo hádá, tak tam běžel a viděl, že kluk už ležel na zemi. A ten druhý už utíkal,“ líčil muž ve středních letech s dojetím v hlase čtvrteční události.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Lidé zapalují za oběť vraždy svíčky.

„Ani nejsem schopný moc mluvit, protože mi to trhá srdce. Rád bych něco řekl, ale nemám na to. Přišel jsem sem zapálit svíčku. Víte, co to je, čtrnáctiletý kluk a oni ho zabijou,“ dodal.

Narkoman a žebrák. Místní promluvili o podezřelém z vraždy dítěte na hradeckém nádraží

Krimi

Na místo přišla i další příbuzná - pomodlit se a rozsvítit svíčku. K zabitému chlapci uvedla, že se rád bavil s lidmi, rád se kamarádil. „Bohužel se znal i s tím člověkem,“ řekla sklesle.

Druhé pietní místo spontánně vzniklo přímo na místě vraždy, v kolejišti v prodloužení třetího nástupiště.

Zadržení muže podezřelého z vraždy dítěteVideo: Policie ČR

K vraždě došlo ve čtvrtek okolo půl šesté večer. Útočník podle policie po hádce napadl 14letého chlapce kuchyňským nožem. Po činu byl zadržen během hodiny, informovali policisté. Obviněnému hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Soud v pátek odpoledne akceptoval návrh na vazbu.

Obviněnému muži se prý přezdívalo Orion podle tetování, které měl na obličeji. A podle lidí z komunity bezdomovců byl konfliktní, „známá“ firma. Podle řady svědků konflikt vypukl kvůli tomu, že chlapec nechtěl dát Orionovi cigaretu.

To, že má útočník psychické problémy, sdělil Novinkám i člověk z rodiny obviněného. „Léčil se dlouhodobě se schizofrenií. Léky, myslím, bral. Je nesvéprávný, proto měl určeného opatrovníka z magistrátu. Díky tomu bydlel na ubytovně. Ve vězení byl a tam to asi začalo. Předtím byl normální, ale zřejmě tam došlo k nějakému zneužití a od té doby měl psychické problémy,“ uvedl.

Podle něho lékaři varovali, že by mohl mít sklony k agresivitě, k násilí.

Nádraží bezdomovce přitahuje

To, že se skupinky bezdomovců či sociálně vyloučených lidí pohybují kolem hradeckého nádraží – v budově nebo těsně před ní, kde postávají nebo žebrají peníze –, je dlouhodobý problém. V prostoru nádraží se nachází i takzvaný holubí dům, vybydlený objekt, který se stal před lety útočištěm lidí na okraji společnosti.

„Vnučka studuje v Brně a vím, že dceru vždycky přemlouvá, ať ji doveze na vlak přímo do Pardubic. Samozřejmě se tak vyhne přestupování, ale je to i proto, že má obavu z obtěžování těmito lidmi,“ řekla Novinkám obyvatelka Hradce Králové.

Budovu hlavního nádraží a prostor kolejí spravuje státní organizace Správa železnic. Ta zatím o posílení dohledu nad děním na nádraží neuvažuje.

„Obecně je povolen vstup pouze do veřejných částí železničních stanic a tyto prostory jsou pak standardně střeženy kamerovým systémem a ostrahou, která je oprávněna zasahovat v rámci pravomocí daných platnými zákony,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Policie: Muž na nádraží v Hradci zavraždil 14letého chlapce kuchyňským nožem

Krimi
Foto: Ludmila Žlábková

Místo tragické události na hradeckém nádraží

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám